ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τις εξανάγκασαν να βγάλουν το εσώρουχό τους για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο - Οργή στην Ινδία

Τις εξανάγκασαν να βγάλουν το εσώρουχό τους για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο - Οργή στην Ινδία Facebook Twitter
2

Φοιτήτριες στην Ινδία κατήγγειλαν πως τις υποχρέωσαν να γδυθούν και να δείξουν τα εσώρουχά τους σε γυναίκες καθηγήτριες, για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο.

68 κορίτσια που φοιτούν στο κολέγιο θηλέων Shree Sahajanand Girls Institute της Γκουτζαράτ, κατήγγειλαν πως τις απομάκρυναν από τις αίθουσες, τις οδήγησαν στις τουαλέτες κι εκεί τους ζήτησαν μεμονωμένα να κατεβάσουν το εσώρουχό τους για «επιθεώρηση».

Το συμβάν σημειώθηκε μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη χόστελ όπου ζουν οι φοιτήτριες προς το διευθυντή του κολεγίου, πως κάποιες φοιτήτριες παραβίαζαν τους κανόνες περί έμμηνου ρύσης που υποχρεούνται να ακολουθούν.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι γυναίκες απαγορεύεται να μπαίνουν σε ναούς και σε κουζίνες και να αγγίζουν άλλους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Την ώρα του γεύματος, πρέπει να κάθονται μακριά από άλλους και να καθαρίζουν τα πιάτα τους, ενώ στην αίθουσα διδασκαλίας υποχρεούνται να κάθονται στο τελευταίο θρανίο ή στην άκρη του αμφιθεάτρου.

Μία από τις φοιτήτριες, μάλιστα, είπε στο δημοσιογράφο του BBC, πως η εστία διατηρεί μητρώο με τα ονόματά τους και αρχείο με τον κύκλο της περιόδου τους. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες, καμία φοιτήτρια δεν ανανέωσε το όνομά της στο εν λόγω αρχείο. Αυτό θορύβησε τον υπεύθυνο της εστίας που τις κατήγγειλε στον διευθυντή.

Τα κορίτσια υποστηρίζουν πως, πριν την ταπεινωτική διαδικασία του ελέγχου, προηγήθηκε μία άλλη, «επώδυνη εμπειρία» κατά τη συνάντησή τους με τη διεύθυνση του κολεγίου και του χόστελ, που επέτεινε το συναισθηματικό τους μαρτύριο.

Σύμφωνα με πατέρα μιας φοιτήτριας, όταν κλήθηκε στο κολέγιο, η κόρη του και άλλες φοιτήτριες έτρεξαν προς αυτόν, κλαίγοντας. «Ήταν σε κατάσταση σοκ» δήλωσε ο ίδιος.

Το συμβάν έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, έχει πάρει διαστάσεις και διχάσει, ανοίγοντας για άλλη μία φορά τη δημόσια συζήτηση στην Ινδία για τις αμφιλεγόμενες, παρωχημένες θρησκευτικές τακτικές στο ζήτημα της εμμηνόρροιας. Πολλοί φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, ζητώντας την πειθαρχική τιμωρία των αξιωματούχων που ταπείνωσαν τις συμφοιτήτριές τους. Εκπρόσωπος του κολεγίου χαρακτήρισε το συμβάν «ατυχές» και πρόσθεσε πως έχει διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθοὐν τυχόν ευθύνες για αδίκημα. Η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσεται το συγκεκριμένο κολέγιο, απέδωσε την ευθύνη στις φοιτήτριες, λέγοντας πως εκείνες παραβίασαν τους κανόνες. Όπως, ωστόσο, αναφέρει το BBC, ασκούνται πιέσεις, ακόμα και στις φοιτήτριες, να πέσουν οι τόνοι και να κλείσουν τα στόματα.

Όπως και να'χει, την Παρασκευή, η Επιτροπή Γυναικών του κρατιδίου της Γκουτζαράτ διέταξε έρευνα για την «ντροπιαστική αυτή άσκηση» και ζήτησε από τις φοιτήτριες να καταγγείλλουν δίχως φόβο όσα έζησαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτήτριες εξευτελίζονται για την περίοδό τους. Σε μία παρεμφερή υπόθεση προ τριών χρόνων, 70 μαθήτριες σε σχολείο της βόρειας Ινδίας υπέστησαν την ίδια διαδικασία από γυναίκα φύλακα που βρήκε αίμα στις τουαλέτες.

Οι γυναίκες με περίοδο θεωρούνται «ακάθαρτες» στην Ινδία, γίνονται θύματα διακρίσεων παντός είδους, λόγω ενός ταμπού δεκαετιών και συχνά αποκλείονται από τη δημόσια και τη θρησκευτική ζωή.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες - ιδίως εκείνες των αστικών κέντρων, με υψηλότερη μόρφωση - αμφισβητούν τις παρωχημένες αυτές αντιλήψεις που ποινικοποιούν μια φυσική βιολογική διαδικασία. Ωστόσο, οι προσπάθειες είναι ακόμα σποραδικές, στην αχανή αυτή χώρα του σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ψυχών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM