Πολύωρες ήταν οι συζητήσεις στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Πριν από τη διαδικασία, υπήρξαν έντονες διεργασίες, ενώ και κατά τη διάρκειά της απαιτήθηκαν αρκετές ώρες συζητήσεων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία οι μετέχοντες.

 

Ενδεικτική των έντονων διαβουλεύσεων ήταν μία φωτογραφία με κάποιους από τους ηγέτες που μετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Σε αυτή, η Άνγκελα Μέρκελ έχει γύρω της τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι, μεταξύ άλλων, και συζητούν.

 

Στιγμιότυπο από τις έντονες διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (Πηγή φωτό EPA)
Στιγμιότυπο από τις έντονες διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (Πηγή φωτό EPA)

 

Αν και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης της Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ έδωσαν το παρών στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δεν συναντήθηκαν. Η Μέρκελ δήλωσε πως οι συζητήσεις με τις δύο πλευρές έγιναν ξεχωριστά, καθώς οι διαφορές τους είναι ακόμη τόσο μεγάλες που δεν θέλουν να συνομιλήσουν μεταξύ τους.

 

Οι μετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμφώνησαν στη τήρηση του εμπάργκο, όπως και ότι οι ξένες δυνάμεις δεν θα παρέμβουν- τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά- στην κρίση στη Λιβύη, προκειμένου να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός, ενώ θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.