ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Malka Leifer: Η καθηγήτρια που κακοποίησε σεξουαλικά μαθήτριες προκαλεί πρωτοφανή κρίση μεταξύ Αυστραλίας και Ισραήλ

Malka Leifer: Η καθηγήτρια που κακοποίησε σεξουαλικά μαθήτριες προκαλεί πρωτοφανή κρίση μεταξύ Αυστραλίας και Ισραήλ Facebook Twitter
Malka Leifer: η διευθύντρια σχολείου που κακοποίησε σεξουαλικά μαθήτριες και έχει πλέον γίνει το πρόσωπο που επηρεάζει τις σχέσεις Ισραήλ - Αυστραλίας
3

Η Nicole Meyer υπέμεινε επί χρόνια σεξουαλική κακοποίηση από την πρώην διευθύντρια της σχολής της, Malka Leifer. Μετά από όλα αυτά, είδε τη δράστη να φεύγει από την κατοικία της στην Αυστραλία και να επιστρέφει στο Ισραήλ, αποφεύγοντας τη δικαιοσύνη για χρόνια.

Η υπόθεση έχει εδώ και καιρό λάβει πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις και καθώς η κατηγορούμενη βρίσκεται σε διαδικασία παρατεταμένης έκδοσης, η κατάσταση -πολλοί θεωρούν - πως μοιάζει με φάρσα.

Η μακρά και περίπλοκη αυτή ιστορία που μοιάζει να μην έχει τέλος, δεν είναι ένα βάρος μόνο για την Meyer, αλλά δοκιμάζει τη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Αυστραλίας, μιας χώρας που αποτελεί στενό σύμμαχο του κράτους της Μέσης Ανατολής. Η υπόθεση της Malka Leifer απέχει ακόμα πολύ από την επίλυση και ακόμη και η εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας χάνει την υπομονή της, κάτι που το Ισραήλ δεν δείχνει να περίμενε. «Όσο η διαδικασία δεν προχωρά, είναι όλο και πιο δύσκολο», δήλωσε η Meyer, 34 ετών, που ζει στη Μελβούρνη. «Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να κάνει το σωστό».

Η Meyer και δύο από τις αδελφές της, ισχυρίζονται ότι η Leifer τις κακοποίησε όσο ήταν φοιτήτριες σε μια υπερ-ορθόδοξη εβραϊκή σχολή στη Μελβούρνη, ενώ εκτιμάται πως δεν ήταν τα μόνα θύματα. Το 2008, η γεννημένη στο Ισραήλ Leifer, καθηγήτρια και διευθύντρια σχολείου σε μια θρησκευτική κοινότητα, άφησε ξαφνικά τη θέση της στο σχολείο και επέστρεψε στο Ισραήλ, ζώντας εκεί μέχρι σήμερα.

Malka Leifer: Η καθηγήτρια που κακοποίησε σεξουαλικά μαθήτριες προκαλεί πρωτοφανή κρίση μεταξύ Αυστραλίας και Ισραήλ Facebook Twitter
Οι τρεις αδελφές που πρώτες κατηγόρησαν την πρώην δασκάλα τους για κακοποίηση

Στην Αυστραλία, η 53χρονη Leifer αντιμετωπίζει 74 κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, σχετική με κατηγορίες που υποβλήθηκαν από τις τρεις αδελφές. Ένας δικαστής σε μια αστική δίκη εναντίον της Leifer, και του σχολείου Adass Israel όπου δίδαξε, αποφάσισε πως η αδελφή της Meyer θα πρέπει να λάβει αποζημίωση 700.000 δολάρια ενώ η Meyer και η άλλη αδελφή της προχώρησαν σε συμβιβασμό εκτός δικαστηρίου.

Αλλά στο Ισραήλ, η δικαιοσύνη είναι αργή. Οι επικριτές λένε ότι οι νομικές διαδικασίες έχουν αλλοιωθεί από περιττές καθυστερήσεις και γραφειοκρατία και έχουν φτάσει να ντροπιάζουν τη χώρα ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, απέναντι στη σύμμαχο Αυστραλία.

Η υπόθεση Leifer επανέρχεται επανειλημμένα σε συζητήσεις μεταξύ των ηγετών των χωρών καθώς και σε συζητήσεις στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενώ οι ανατροπές και οι καθυστερήσεις έχουν εξαγριώσει ορισμένους βουλευτές. «Δεν αμφιβάλλω για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του ισραηλινού νομικού συστήματος, ούτε αμφιβάλλω για τη δέσμευση του ισραηλινού Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσει με την υπόθεση αυτή. Αλλά αρκετά έως εδώ. Η υπόθεση αυτή παρατράβηξε...» δήλωσε ο Dave Sharma, βουλευτής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος και πρώην Αυστραλός απεσταλμένος στο Ισραήλ.

Μετά την υποβολή αιτήματος έκδοσης από την Αυστραλία, η Leifer τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό το 2014 και ξεκίνησε μια διαδικασία έκδοσης που έληξε το 2016 όταν μια αξιολόγηση για την ψυχική υγεία της, διαπίστωσε ότι δεν ήταν ικανή να δικαστεί. Η Leifer συνελήφθη πάλι στις αρχές του 2018, μετά από έρευνα που συγκέντρωσε στοιχεία πως ζούσε μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή, σε αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ήταν άτομο με ψυχική ασθένεια. Το δικαστήριο ζήτησε νέα αξιολόγηση και έκτοτε κρατείται στο Ισραήλ.

Από την αρχική σύλληψή της, το δικαστήριο έχει κληθεί να ασχοληθεί με την υπόθεση Leifer δεκάδες φορές. Κατά την τελευταία ακρόαση αυτού του μήνα, μια ομάδα ψυχιάτρων που κλήθηκαν να ανακοινώσουν την απόφασή τους για την ψυχική κατάσταση της Leifer, δήλωσαν ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Μια νέα ακρόαση έχει οριστεί για τις 14 Ιανουαρίου, αλλά η ξεχωριστή δίκη για την έκδοσή της ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, οπότε είναι ασαφές πότε, και αν ποτέ, η Leifer θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στην Αυστραλία.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να καταγράψουμε το πώς έχει εξελιχθεί αυτή η υπόθεση. Είμαι πραγματικά άφωνος», δήλωσε ο Manny Waks, δικηγόρος εξ ονόματος των θυμάτων που παρακολούθησε στενά την υπόθεση, ο οποίος κάνει λόγο για έλλειψη επαγγελματισμού και μεγάλη ανικανότητας.

Malka Leifer: Η καθηγήτρια που κακοποίησε σεξουαλικά μαθήτριες προκαλεί πρωτοφανή κρίση μεταξύ Αυστραλίας και Ισραήλ Facebook Twitter
Ο υπουργός υγείας του Ισραήλ που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι πως υπάρχουν κατηγορίες για υποτιθέμενη συμμετοχή του υπερορθόδοξου υπουργού Υγείας του Ισραήλ, Γιακόβ Λίτσμαν στην υπόθεση. Η ισραηλινή αστυνομία  συνέστησε την απαγγελία κατηγοριών για απάτη και παραβίαση της εμπιστοσύνης, κατά του Λίτσμαν με την υποψία ότι πίεσε τους υπαλλήλους του υπουργείου να αλλοιώσουν τις ψυχιατρικές αξιολογήσεις της Leifer υπέρ της. Ο εισαγγελέας του Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσει εάν θα καταθέσει επίσημες κατηγορίες, αν και ο υπουργός αρνείται τις κατηγορίες. Ωστόσο η κατηγορούμενη φαίνεται πως κατά το παρελθόν είχε εργαστεί σε σχολείο το οποίο ήταν υπό την διοίκηση της θρησκευτικής ομάδας στην οποία ανήκει ο Υπουργός.

Τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση Leifer στο Associated Press. Οι δικηγόροι της Leifer προειδοποιούν ότι η πολιτική κινδυνεύει να υπονομεύσει τη νομική διαδικασία. «Καλούμε όλους όσους σχετίζονται με το θέμα να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αφήσουν το δικαστικό σύστημα στο Ισραήλ, το οποίο είναι μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο, να διεκπεραιώσει το έργο του χωρίς απαγορευμένες τακτικές πίεσης», δήλωσαν.

Σε μια πρώτη επίσκεψη ισραηλινού ηγέτη στην Αυστραλία το 2017, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ δεν έχει "καλύτερο φίλο" από την Αυστραλία και κάλεσε τους Εβραίους της χώρας να δείξουν εμπιστοσύνη. Αλλά, αυτή η στήριξη άρχισε να καταρρέει μετά από τις εξελίξεις της υπόθεσης Leifer. Οι Εβραίοι και οι κοινοτικές οργανώσεις τους στην Αυστραλία διαφώνησαν κατά του χειρισμού της υπόθεσης από τη χώρα.

«Καθώς κάθε ακρόαση επί του δικαστηρίου περνά χωρίς να καταλήξει σε εντολή έκδοσης, υπονομεύεται περαιτέρω η υπόθεση και υποτιμάται η ακεραιότητα των ισραηλινών θεσμών», δήλωσε ο Anton Block, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Αυστραλιανού Εβραϊσμού. «Περιμένω από το Ισραήλ να την στείλει πίσω», είπε η Meyer. «Είναι μια προσδοκία που αν δεν εκπληρώσουν, δεν έχω ιδέα για το πώς θα προχωρήσω».

Διεθνή
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι υπερορθόδοξοι (και συχνότατα ακροδεκιίζοντες) Εβραίοι αποτελούν πραγματικό κράτος εν κράτει στο Ισραήλ, το οποίο πολύ σύντομα ενδέχεται να απειλήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλομορφία της ισραηλινής κοινωνίας. Δύο από τους λόγους που ενισχύουν αυτήν την ζοφερή προοπτική: - το γεγονός ότι ψηφίζουν μαζικά με κατευθυνόμενη ψήφο, την οποία διαπραγματεύονται οι ραβίνοι κάθε κοινότητας με έναν πολιτικό - την υψηλότατη γεννητικότητα αυτής της ομάδας (γάμος στα 18 και πολύτεκνες οικογένειες των 7-12 παιδιών), τη στιγμή που οι κοσμικοί Ισραηλινοί έχουν γεννητικότητα αντίστοιχη με εκείνη της Ευρώπης
Εκτός από τη δεδομένη θετική μου ψήφο θα προσθέσω:- Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι έχουν δικαίωμα εξαίρεσης από τη στράτευση (και πολλοί το ασκούν),- Εκτός ότι αποκτούν πολλά παιδιά οι υπερορθόδοξοι έχουν φορολογικές ατέλειες αλλά και πρωτοστατούν εναντίον κάθε κοσμικής διάστασης του (πολύ προοδευτικού) κράτους του Μπν Γκουριόν
Σωστά.Και όχι μόνον αυτά. Οι υπερορθόδοξοι δικαιούνται να μην δουλεύουν και να αφιερωθούν στην μελέτη της θρησκείας και στις λατρευτικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας ένα (πενιχρό είναι αλήθεια) επίδομα, το οποίο συμπληρώνεται συχνά από εισροή χρημάτων από υπερορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού (κυρίως Αμερικής)