Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν άλλα σκυλιά για εκρηκτικά σε Αίγυπτο και Ιορδανία: «Δε τα φροντίζουν και πεθαίνουν»

Οι ΗΠΑ δεν στέλνουν άλλα σκυλιά για εκρηκτικά σε Αίγυπτο και Ιορδανία: «Δε τα φροντίζουν και πεθαίνουν» Facebook Twitter
1

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να στέλνει ειδικά εκπαιδευμένα στον εντοπισμό εκρηκτικών σκυλιά στην Ιορδανία και την Αίγυπτο μετά τον θάνατο αρκετών από αυτά εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας.

«Κάθε θάνατος ενός σκύλου στο πεδίο είναι ένα εξαιρετικά θλιβερό συμβάν και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι σκύλοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο εξωτερικό και για τη διάσωση ζωών Αμερικάνων», πρόσθεσε.

Η αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεξήγαγε έρευνα έπειτα από μία καταγγελία το καλοκαίρι του 2017. Στην πρώτη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο κατήγγειλε σειρά προβλημάτων στη φροντίδα των περίπου 135 σκύλων που έχουν δοθεί σε περίπου 12 χώρες και είναι εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό εκρηκτικών στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι αρχικές ανησυχίες αφορούσαν την Ιορδανία, βασική χώρα που επωφελείται από το πρόγραμμα, όπου ένας σκύλος πέθανε λόγω έλλειψης φροντίδας και ένας άλλος χρειάστηκε να υποβληθεί σε ευθανασία μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ. Τότε η υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στην αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει το πρόγραμμα παροχής σκύλων στην Ιορδανία.

Μετά την έκθεση του Σεπτεμβρίου ανώνυμη καταγγελία ανέφερε ότι δύο ακόμη σκύλοι στην Ιορδανία πέθαναν, ο ένας από θερμοπληξία και ο άλλος αφού δηλητηριάστηκε από ζιζανιοκτόνο που είχε ψεκαστεί κοντά στον χώρο όπου ζούσε.

Δεύτερη έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σκύλων σε επτά καθώς τρεις από τους 10 σκύλους που είχαν σταλεί στην Αίγυπτο επίσης πέθαναν: ένας από καρκίνο στον πνεύμονα, ένας από ρήξη στην ουροδόχο κύστη και ένας από θερμοπληξία. Βάσει της έκθεσης του Σεπτεμβρίου κτηνίατρος δήλωσε στην αρμόδια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «η θερμοπληξία είναι ένδειξη αμέλειας και ελλιπούς φροντίδας και δεν πρόκειται για ατύχημα».

Η υπηρεσία μάλιστα βρήκε ότι τα σκυλιά στέλνονταν στις ξένες χώρες χωρίς να δίνονται γραπτές εγγυήσεις που θα προβλέπουν τις προδιαγραφές για τη φροντίδα τους, ενώ δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι για την υγεία τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Το φαινόμενο ίσως να σχετίζεται με την αντιπάθεια των θρησκευομένων μουσουλμάνων απέναντι στα σκυλιά.https://www.nytimes.com/2015/07/25/opinion/sunday/mohammed-hanif-of-dogs-faith-and-imams.html Most of Muslims’ dog hate comes to us via the Hadith, a collection of sayings attributed to the Prophet Muhammad. There are various, often contradictory hadiths about whether or not you are allowed to keep a dog as a pet. Dogs are allowed for security, says one. Their fur is fine but their saliva is unclean, says another. But if the fur gets wet, it becomes unclean. You can pet dogs, but you may not kiss them. You can keep them if they are not allowed inside the house. You can have them as long as you use them for hunting. What about the saliva they leave on the hunted animals? That’s fine.A popular hadith about dogs says that angels won’t enter your abode if there is a dog in the house. Apparently, the angels don’t mind if the dog is out on the lawn or playing in the courtyard. Which basically leads you to the conclusion that angels don’t much care for believers living in small apartments or houses without big lawns.