Τραμπ εναντίον Πελόζι: «Κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην Αμερικανική Δημοκρατία»

Τραμπ εναντίον Πελόζι: «Κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην Αμερικανική Δημοκρατία» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Μία οργισμένη επιστολή έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Νάνσι Πελόζι την παραμονή της ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων επί των άρθρων παραπομπής του προέδρου των ΗΠΑ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του. 

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς βουλευτές πως αν ψηφίσουν να παραπεμφθεί σε δίκη αυτό θα συνιστά «κήρυξη πολέμου κατά της αμερικανικής δημοκρατίας». Στην εξασέλιδη επιστολή του προς την Πελόζι, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διαδικασία για την πιθανή καθαίρεσή του «παράνομη απόπειρα πραξικοπήματος» του Δημοκρατικού Kόμματος.

«Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράνομη, κομματική απόπειρα πραξικοπήματος που με βάση τις τελευταίες εντυπώσεις, θα αποτύχει άσχημα στην κάλπη», έγραψε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές του 2020 που επιδιώκει να κερδίσει. «Προχωρώντας με τη διαδικασία σας για άκυρη παραπομπή, παραβιάζετε τον όρκο σας στο αξίωμά σας, παραβιάζετε την υπακοή σας στο Σύνταγμα και κηρύσσετε ανοιχτό πόλεμο στην Αμερικανική Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Τραμπ. 

Στην επιστολή του ο πρόεδρος Τραμπ τονίζει μεταξύ άλλων ότι «οι δίκες για τις μάγισσες του Σάλεμ ήταν πιο δίκαιες» σε σύγκριση με τη διαδικασία παραπομπής του ενώ κατηγόρησε την Βουλή των Αντιπροσώπων ότι έκανε πιο φθηνή τη σημαντικότητα της πολύ άσχημης λέξης «παραπομπή». Στη δημόσια συζήτηση παρενέβη, μέσω Twitter και η Κιμ Ντρίσκολ δήμαρχος του Σάλεμ. Στο μήνυμά της καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να μάθει ιστορία λέγοντας πως η δίκη των μαγισσών κατά των 17ο αιώνα έγινε χωρίς στοιχεία, ενώ στην υπόθεση του Αμερικανού προέδρου υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις». 

Από την πλευρά της, η Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πως δεν διάβασε όλη την επιστολή, έκτασης έξι σελίδων, αλλά κατανόησε «το πνεύμα της». Σε ανακοίνωσή της είπε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων «θα ασκήσει μία από τις πλέον σημαντικές εξουσίες που εκπορεύεται από το Σύνταγμά μας». Η ίδια πρόσθεσε πως στη συγκεκριμένη συγκυρία «πρέπει να τιμήσουμε τον όρκο μας και να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα μας από όλους τους εχθρούς, ξένους και εγχώριους». 

  

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα χθες ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Στένι Χόγιερ, το νομοθετικό σώμα θα ψηφίσει σήμερα, Τετάρτη επί των δύο άρθρων παραπομπής του προέδρου Τραμπ σε δίκη. «Κοιτάξτε, αυτό ήταν από την αρχή μια απόλυτη απάτη», τόνισε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά τη δημοσίευση της επιστολής του. 

Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Κανονισμού

Χθες, η Επιτροπή Κανονισμού, έπειτα από μια ψηφοφορία στην οποία τηρήθηκαν όπως αναμενόταν οι κομματικές γραμμές (εννέα ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά), ενέκρινε κείμενο που προβλέπει έξι ώρες διαλόγου και κατόπιν τη διεξαγωγή των τελικών ψηφοφοριών για τις δύο κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου. Η Νάνσι Πελόσι επανέλαβε χθες ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου» αναγγέλλοντας την ψηφοφορία, στην οποία προεξοφλείται ότι το σώμα, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ.

Θα πρόκειται για μόλις την τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναμένεται να βγει αλώβητος, αν όχι ενισχυμένος, από τη δίκη στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί και να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ