Όσοι περιλαμβάνουν τη Μιγιατζίμα στη λίστα των ταξιδιών που ονειρεύονται να κάνουν στη ζωή τους, ίσως χρειαστεί να πληρώσουν κάτι παραπάνω, καθώς η πόλη αποφάσισε να χρεώνει τους ταξιδιώτες της.

 

Το νησί, που λέγεται επίσης Ιτσουκουσίμα και βρίσκεται στην εσωτερική θάλασσα της Ιαπωνίας, είναι λίγο έξω από τη Χιροσίμα και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς όχι μόνο για τουρίστες, αλλά και για ντόπιους. Φημίζεται για το πελώριο κόκκινο τορίι του - την πύλη που βρίσκεται στις εισόδους σιντοϊστικών ναών και την οποία όποιος περνάει, μεταφέρεται στον ιερό κόσμο του Σιντοϊσμού - καθώς και το σύμπλεγμα ναών του 12ου αιώνα.

 

Το διάσημο torii, ύψους 16 μέτρων και βάρους 60 τόνων, μοιάζει να επιπλέει στη φάση της πλημμυρίδας - Κατερίνα Αγριμανάκη - Lifo
Το διάσημο torii, ύψους 16 μέτρων και βάρους 60 τόνων, μοιάζει να επιπλέει στη φάση της πλημμυρίδας - Κατερίνα Αγριμανάκη - Lifo

 

Ο Τάρο Ματσουμότο, νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης Χατσουκαΐσι, στο νομό της Χιροσίμα, έκανε αιχμή του δόρατος της προεκλογικής του εκστρατείας τη φορολόγηση των τουριστών. Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, «είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε νέους οικονομικούς πόρους, προκειμένου να συνεχίσουμε να συντηρούμε την ποιότητα του νησιού ως τουριστικού προορισμού». Σημείωσε δε, πως φιλοδοξεί να τεθεί σε ισχύ ο φόρος αυτός έως την άνοιξη του 2021. Η πρόταση του δημάρχου είναι η επιβολή «εισιτηρίου» για το νησί, κόστους 100 γεν - ενός δολαρίου. Μόνο εντός 2018, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τη Μιγιατζίμα - που ανήκει στα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

 

Η Ιαπωνία θεωρείται ήδη ένα «υπέργηρο» και «αστικοποιημένο» έθνος, που σημαίνει πως η ιαπωνική ύπαιθρος πασχίζει να τα βγάλει πέρα. Η Μιγιατζίμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το νησάκι έχει επίσης ζήτημα με τον γηράσκοντα πληθυσμό του και αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη φορολογικών εσόδων. Από το 2015, μόλις 1674 κάτοικοι ζουν στο νησί, περίπου 1000 λιγότεροι απ'ό,τι μία δεκαετία πριν. Το δρομολογούμενο μέτρο, όπως φιλοδοξούν οι τοπικές αρχές, θα δώσει οικονομική ώθηση στον τοπικό πληθυσμό και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της συντήρησης των ιστορικών αξιοθέατων.