Αν και δέχθηκαν σκληρό «μαρκάρισμα» από την γαλλική αστυνομία, τα Κίτρινα Γιλέκα , κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Παρίσι, για την πρώτη επέτειο του κινήματος.

 

Η γαλλική αστυνομία απώθησε με βροχή δακρυγόνων τους διαδηλωτές στα βορειοδυτικά του Παρισιού, που ήθελαν να φτάσουν στο κέντρο. Η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, αλλά σύντομα πήρε εκρηκτική τροπή.

 

 

 

 

 

Τα Κίτρινα Γιλέκα απάντησαν βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμάτων, στήνοντας οδοφράγματα, σπάζοντας μερικές στάσεις μμμ και ανατρέποντας οχήματα. Οι οδομαχίες σε περιφερειακές περιοχές κράτησαν αρκετές ώρες και έγιναν πάνω από 30 συλλήψεις. Mερίδα του γαλλικού τύπου σημειώνει πάντως πόσο λίγοι ήταν αυτοί που φορούσαν κίτρινο γιλέκο, το σύμβολο του κινήματος και υπογραμμίζουν τους κουκουλοφόρους.

 

Αυτό το σαββατοκύριακο, είχαν αναγγελθεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, πάνω από 270 κινητοποιήσεις συνολικά και χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ένα χρόνο μετά την πρώτη διαδήλωση.

 

 

 

 

 

Στην πρωτεύουσα, οι αρχές επέκτειναν την περίμετρο των περιοχών όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, κυρίως γύρω από τα Ηλύσια Πεδία, προκειμένου να αποτρέψουν νέα επεισόδια βίας και λεηλασίες. Οι διαδηλωτές ήθελαν να επιστρέψουν στην εμβληματική λεωφόρο, αλλά η αστυνομία τους εμπόδισε.

 

Το κίνημα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 κόντρα στην απόφαση του Μακρόν να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα. Οι διαδηλωτές ισχυρίστηκαν ότι αυτό θα έπληττε εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές που εξαρτώνται από τα οχήματα για να εργαστούν.

 

Το κίνημα μεταμορφώθηκε γρήγορα σε αντιπολιτευτικό αγώνα στην κυβέρνηση και παρόλο που τους τελευταίους μήνες εξασθένησε, η σημερινή ημέρα είναι σύμφωνα με τον πυρήνα του ένα ηχηρό «παρών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr