Οι πτήσεις της ντροπής - Κι όμως φαίνεται πως τελικά μπορούν να αλλάξουν αρκετά τα ταξίδια

Οι πτήσεις της ντροπής - Κι όμως φαίνεται πως τελικά μπορούν να αλλάξουν αρκετά τα ταξίδια Facebook Twitter
3

Οι ταξιδιώτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα συχνά αεροπορικά ταξίδια λόγω της ανησυχίας για το περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS.

Η έννοια - που για κάποιους πλέον θεωρείται κίνημα - του "flygskam" φαίνεται να εξαπλώνεται. Τι σημαίνει "flygskam"; Είναι σουηδική φράση και σε κάπως ελεύθερη μετάφραση θα ήταν «η ντροπή γα τις πτήσης» ή «η ενοχή για τις πτήσεις». Αυτή είναι ουσιαστικά η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή που οδηγεί πολλούς ευαισθητοποιημένους σε θέματα περιβάλλοντος να επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν και να θεωρείται για αυτούς μη φιλική η επιλογή αεροπλάνου.

Ένας στους πέντε, από τους ερωτηθέντες της έρευνας, είχε μειώσει τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποίησε το τελευταίο έτος λόγω των επιπτώσεων στο κλίμα. Η UBS δήλωσε ότι η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των επιβατών θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, αν οι τάσεις αυτές επιμείνουν. Τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 4% έως 5% ετησίως, δήλωσε η UBS, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί αριθμοί διπλασιάζονται κάθε 15 χρόνια. Οι προβλέψεις της βιομηχανίας από τους αερομεταφορείς Airbus και Boeing εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με το ρυθμό αυτό έως το 2035.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η έρευνα της UBS υποδηλώνει ότι οι εκστρατείες, όπως το κίνημα που ξεκίνησε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγή στις ταξιδιωτικές συνήθειες σε πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η έρευνα με συμμετοχή άνω των 6.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι το 21% είχε μειώσει τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποίησε τον περασμένο χρόνο. Μόνο το 16% των Βρετανών ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μείωσαν τις πτήσεις, ενώ το 24% των Αμερικανών ταξιδιωτών ανησυχούν αρκετά για να αλλάξουν τις ιπτάμενες συνήθειες τους.

Η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά τον Μάιο του τρέχοντος έτους και η UBS είπε ότι από τότε έχει υπάρξει μια σημαντική αλλαγή με το κλίμα να είναι ακόμη πιο ψηλά στην ατζέντα. Η τράπεζα αναμένει τώρα ότι ο αριθμός των πτήσεων στην ΕΕ θα αυξηθεί μόλις κατά 1,5% ετησίως, ποσοστό που είναι το ήμισυ του αναμενόμενου της πρόβλεψης της Airbus. Η τράπεζα προέβλεψε ότι η αύξηση στις αμερικανικές πτήσεις θα μειωνόταν και από το 2,1% θα ήταν μόλις 1,3%.

Αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στους κατασκευαστές αεροσκαφών. Η UBS εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των μικρότερων αεροσκαφών που παραγγέλνει η Airbus και η αντίπαλη Boeing κατά 110 κάθε χρόνο. Η τράπεζα εκτιμά επίσης ότι αν τελικά υπάρξει αυτή η μείωση, αυτό θα μειώσει τα έσοδα της Airbus, η οποία ελέγχει περίπου το 57% της αγοράς, κατά περίπου 2,8 δις ευρώ ετησίως.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

3 σχόλια
δεν πάμε με τα καλά μας...κάτι τέτοιες αναλύσεις διαβάζω και σκάω που δεν έγινα και εγώ αναλυτής να πάω στις χαρτορίχτρες και να μου δίνουν αναλύσεις. Πιο έγκυρος θα ήμουν από αυτά που διαβάζω...
Έτσι ακριβώς θα αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση: με ενοχικά σύνδρομα και οικολόγους-μπαμπούλες πάνω από το κεφάλι μας, έτοιμους να μας επικρίνουν για κάθε τι μη-οικολογικό.