Γιούνκερ: Απολύτως πραγματικός ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία

Γιούνκερ: Απολύτως πραγματικός ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
0

Ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ πραγματικός», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

Αυτή η απότομη ρήξη των οικονομικών δεσμών, η οποία θα τερματίσει τέσσερις δεκαετίες συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, «ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν τότε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος (...) Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ πραγματικός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το backstop δίκτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.

Την απαισιοδοξία του Γιούνκερ φάνηκε να συμμερίζεται η Φινλανδή υπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Τίτι Τουπουράινεν, η οποία επίσης απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές, και δήλωσε ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα». Η Φινλανδία έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Ηλίθιο Brexit»

Ωστόσο πολλοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τόσο για να αποφευχθεί το οικονομικό σοκ όσο και επειδή δεν θέλουν να δουν τη Βρετανία να εγκαταλείπει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και να γίνεται ένας αντίπαλος με χαμηλή φορολόγηση και λιγότερους ρυθμιστικούς κανόνες.

«Δεν θα δεχθούμε μια Σιγκαπούρη στη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Στη διάρκεια μιας συχνά τεταμένης συζήτησης για την επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αρκετοί ευρωβουλευτές επιτέθηκαν εναντίον των ιδιαίτερα θορυβωδών Βρετανών, ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων τους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το Brexit «ηλίθιο», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Φερχόφστατ επέκριναν τα σχέδια του Λονδίνου για ενισχυμένη κυριαρχία τη στιγμή που ο Τζόνσον αναστέλλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ.

«Οι υπέρμαχοι του Brexit ισχυρίζονταν ότι το Γουέστμινστερ θα ανακτούσε τον έλεγχο, όμως τώρα το έκλεισαν», σχολίασε ειρωνικά ο Βέμπερ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να υιοθετήσει αργότερα σήμερα απόφαση με την οποία θα ζητεί να δοθεί στη Βρετανία άλλη μία παράταση στην ημερομηνία του Brexit, ώστε το Λονδίνο να έχει περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί τους όρους αποχώρησης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αν θα δώσουν νέα παράταση στη Βρετανία στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε να μην υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει πολλά από τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, τα ιρλανδικά σύνορα και τις υποχρεώσεις της Βρετανίας αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά...Περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM