Η δήλωση ενός βουλευτή στη Νότια Κορέα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς ο πολιτικός επιτέθηκε σε μία καθηγήτρια πανεπιστημίου επειδή δεν έχει αποκτήσει παιδιά. 

 

Ο Jeong Kab- yoon, βουλευτής για το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Κόμμα της Ελευθερίας, ήταν ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική ακρόαση της Joh Sung-wook, καθηγήτριας Οικονομικών, η οποία είναι η υποψήφια για να γίνει η επικεφαλής της επιτροπής ανταγωνισμού της χώρας. «Γνωρίζω πως είσαι ακόμα ανύπαντρη και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Νότιας Κορέας είναι πως οι γυναίκες δεν κάνουν παιδιά», είπε ο βουλευτής προς την καθηγήτρια. «Έχεις ένα σπουδαίο βιογραφικό, αλλά σε παρακαλώ εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις σου προς το έθνος», πρόσθεσε. 

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, η Jo, η πρώτη γυναίκα υποψήφια για τη συγκεκριμένη θέση, χαμογέλασε αμήχανα στα λόγια του βουλευτή, αλλά δεν απάντησε. Όμως τα όσα είπε ο πολιτικός εξόργισαν τους χρήστες των social media καθώς θεωρήθηκαν παραβίαση των δικαιωμάτων της καθηγήτριας.. «Θα είχε δεχτεί ένας άντρας υποψήφιος μια τέτοια ερώτηση»;, έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης. 

 

Η Νότια Κορέα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να πείσουν τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδόματα για την ανατροφή του παιδιού καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. 

 

Ο δείκτης γονιμότητας της χώρας, ο αριθμός των παιδιών που αναμένεται να κάνει μία γυναίκα στη ζωή της, έπεσε στο 0,98 πέρυσι, είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών δηλαδή λιγότερο από ένα παιδί ανά γυναίκα. Είναι πολύ μακριά από το 2,1 που απαιτείται για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός τη χώρας. 

 

Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες στη χώρα είναι διστακτικές στο να κάνουν παιδιά. Επικαλούνται το μεγάλο οικονομικό κόστος αλλά και μία συντηρητική εργασιακή κουλτούρα που κάνει δύσκολο για τους γονείς με μικρά παιδιά να ισορροπήσουν ανάμεσα στις απαιτήσεις της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. 

 

Ο βουλευτής αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια του, λέγοντας πως απλά ήθελε να υπογραμμίσει το δημογραφικό πρόβλημα της Νότιας Κορέας και δεν ήθελε να προσβάλλει τη Jo.

 

Γυναίκες, μέλη της βουλής για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, είπαν πως ο Jeon είναι ακατάλληλος για μέλος της εθνική αντιπροσωπείας. «Φαίνεται να πιστεύει πως για τις γυναίκες το να γεννούν και να ανατρέφουν παιδιά είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορούν να συνεισφέρουν στη χώρα», αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους. «Είναι ακατάλληλος για βουλευτής στη σημερινή κοινωνία».