Wikileaks: Ελαφρύτερο κατηγορητήριο για τον συνεργάτη του Ασάνζ, Όλα Μπίνι

Wikileaks: Ελαφρύτερο κατηγορητήριο για τον συνεργάτη του Ασάνζ, Όλα Μπίνι Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η εισαγγελία του Ισημερινού ελάφρυνε το κατηγορητήριο σε βάρος του Όλα Μπίνι, του Σουηδού που φέρεται να συνδέεται στενά με τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και διώκεται από τις αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής για ηλεκτρονικά αδικήματα.

Ο Μπίνι, που αρχικά είχε κατηγορηθεί για «επίθεση» σε συστήματα πληροφορικής υπηρεσιών της κυβέρνησης του προέδρου Λενίν Μορένο, πλέον αντιμετωπίζει μόνο την κατηγορία της πρόσβασης χωρίς άδεια σε συστήματα πληροφορικής, αδίκημα που είναι λιγότερο σοβαρό μεν, αλλά επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, ανέφερε η εισαγγελία.

Ο Σουηδός κατηγορείται ότι παρεισέφρησε στα δίκτυα υπολογιστών της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισημερινού και της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petroecuador, διευκρίνισε η εισαγγελία. Ο Όλα Μπίνι συνελήφθη στον Ισημερινό την 11η Απριλίου, ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό την Ιαπωνία.

Την ίδια ημέρα, ο Ασάνζ, του οποίου το άσυλο ανακάλεσε η κυβέρνηση Μορένο, συλλαμβανόταν από τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει το 2012 και παρέμενε έκτοτε. Όταν είχε συλληφθεί ο Μπίνι, η υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού, η Μαρία Πάουλα Ρόμο, είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο για πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με τον Ασάνζ που εμπλεκόταν σε σχέδιο «αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησης Μορένο.

Είχε περιγράψει τον Σουηδό ως «πρόσωπο προσκείμενο στον WikiLeaks» που είχε επισκεφθεί τουλάχιστον 12 φορές τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Όλα Μπίνι, που διαβεβαιώνει ότι είναι αθώος, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους την 21η Ιουνίου.

Τελεί υπό δικαστικό έλεγχο, του έχει απαγορευθεί να εγκαταλείψει την επικράτεια και είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται κάθε οκτώ ημέρες ενώπιον των αρχών, υπενθύμισε χθες η εισαγγελία του Ισημερινού.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM