Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter
Πολεμικό αεροσκάφος επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς στον Αμαζόνιο
3

Πολεμικά αεροσκάφη της Βραζιλίας ξεκίνησαν ρίψεις νερού στο φλεγόμενο δάσος του Αμαζονίου. στην πολιτεία της Ροντόνιας. 

Εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής - και για πολλούς με μεγάλη καθυστέρηση - ο πρόεδρος Ζαΐχ ενέκρινε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε επτά κράτη την Κυριακή, για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, απαντώντας σε αιτήματα για βοήθεια από τις τοπικές κυβερνήσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του.


Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας το βράδυ του Σαββάτου, έδειξε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο να ρίχνει νερό καθώς πετούσε μέσα από σύννεφα καπνού κοντά σε φλεγόμενη περιοχή του δάσους. Η εξέλιξη έρχεται ενώ ηγέτες των χωρών της συνόδου G7 στη Γαλλία εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις πυρκαγιές.

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι η G7 πλησίαζε συμφωνία για την παροχή «τεχνικής και οικονομικής βοήθειας» στις χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου. Σχεδόν 80.000 πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία φέτος, το υψηλότερο ποσοστό από το 2013 σύμφωνα με αναφορές.

Υπό τη διεθνή πίεση η Βραζιλία τελικά ενεργοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, στέλνοντας δύο αεροσκάφη C-130 Hercules τα οποία έριξαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα νερού πάνω στο τροπικό δάσος, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πολλές εστίες φωτιάς.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, στον οποίο οι ΗΠΑ προσέφεραν τη βοήθειά τους, ευχαρίστησε με ανάρτησή του στο Twitter όχι τη G7, αλλά «τους δεκάδες επικεφαλής κρατών που (...) θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση, η οποία έχει ενδιαφέρον μόνο για όσους επιθυμούν να αποδυναμώσουν τη Βραζιλία».

Το βράδυ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε την πρόταση του Ισραήλ που προσφέρει ένα αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. «Πρώτη συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης: δύο C-130 Hercules που μπορούν να ρίχνουν 12.000 λίτρα νερού και επιβραδυντικούς παράγοντες αναπτύχθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας.

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter
Φωτογραφία από την Greenpeace Brazil δείχνει φωτιές στο δάσος Novo Progresso

Τα αεροσκάφη αυτά που λειτουργούν σε χαμηλό ύψος αναχωρούν από τη βάση Πόρτο Βέλο, την πρωτεύουσα της πολιτεία Ροντόνια στα βορειοδυτικά, η οποία σήμερα είναι και πάλι καλυμμένη από καπνό.

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 1.130 σε όλη τη Βραζιλία σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την αρχή του έτους και ως το Σάββατο είχαν ξεσπάσει 79.513 δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία, λίγες περισσότερο από τις μισές στον Αμαζόνιο.

Δύο δασικές πυρκαγιές στέλνουν σύννεφα καπνού με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου πάνω από την Ροντόνια, την πολιτεία που συνορεύει με τη Βολιβία. Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ της υπεράσπισης «του πνεύμονα του πλανήτη». Στο Ρίο ντε Ζανέιρο περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη συνοικία Ιπανέμα, δύο ημέρες μετά την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στην Ευρώπη. «Μπολσονάρου φύγε, Αμαζόνιε μείνε!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Μέχρι στιγμής επτά πολιτείες, ανάμεσά τους και η Ροντόνια, έχουν ζητήσει τη συνδρομή του στρατού. Περίπου 43.000 στρατιώτες με έδρα τον Αμαζόνιο έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα. Οι κυβερνήτες των πολιτειών που έχουν πληγεί έχουν ζητήσει εκτάκτως «υλική υποστήριξη» από τον Μπολσονάρου, ο οποίος τους κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα για «συνενοχή» με τους δράστες «των εγκληματικών πυρκαγιών». Η κυβέρνηση αποδέσμευσε έκτακτους πόρους ύψους 38 εκ. ρεάλ (8,2 εκ. ευρώ) για επιχειρήσεις καταπολέμησης των πυρκαγιών από το υπουργείο Άμυνας.

Αμαζόνιος: Πολεμικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις νερού ενώ η οργή για τις φωτιές μεγαλώνει Facebook Twitter
Φωτογραφία από την Greenpeace Brazil δείχνει φωτιές στο δάσος Novo Progresso

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Σέρζιο Μόρο έδωσε την έγκρισή του για την ανάπτυξη αστυνομικών κατά της παράνομης καταστροφής των δασών στον Αμαζόνιο. Η επιτάχυνση της αποψίλωσης υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου, η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας στον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με την εποχή της ξηρασίας, εξηγεί τη μεγάλη έκταση των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σέργιο Μόρο, εξουσιοδότησε επίσης μια δύναμη στρατιωτικής αστυνομίας να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, με 30 να αποσταλούν από τη Μπραζίλια στο Porto Velho. Το γραφείο του προέδρου δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία των αστυνομικών σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Ροντονία που έφτασε το μεσημέρι.

Ο υπουργός περιβάλλοντος, Ricardo Salles, δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα τροχόσπιτο κίτρινων φορτηγών πρόληψης πυρκαγιάς και άλλων κρατικών οχημάτων, λέγοντας ότι ήταν στο έδαφος που απαντούσε στη Rondonia.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM