Αστυνομικοί συνέλαβαν 25 άτομα στην Πολωνία μετά από ομοφοβικές επιθέσεις κατά της Παρέλασης Υπερηφάνειας σε μια πόλη στα ανατολικά της χώρας.

 

Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών που επιτέθηκαν σε πολλούς διαδηλωτές και ακτιβιστές LGBT που συμμετείχαν στο Pride στην πόλη Bialystok, το Σάββατο.

 

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις, η υπουργός Εσωτερικών Elzbieta Witek δήλωσε: «Οι αξιωματικοί διασφαλίζουν την ασφάλεια ανεξάρτητα από τις ιδέες, τις αξίες και τις πεποιθήσεις που διακηρύσσουν οι πολίτες».

 

Οι ακροδεξιοί πετούσαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον των περίπου 1000 διαδηλωτών οι οποίοι βγήκαν στο δρόμο αψηφώντας τις απειλές που είχαν εκτοξευθεί εναντίον τους το προηγούμενο διάστημα.

 

Η επίθεση έρχεται καθώς έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για τα δικαιώματα των LGBT στην Πολωνία πριν από τις γενικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

 

Το κυβερνών κόμμα PiS εμφανίζει τους LGBT αγωνιστές ως απειλή για τις παραδοσιακές πολωνικές αξίες. Η πόλη στην οποία σημειώθηκαν τα επεισόδια θεωρείται πως είναι σημαντικός πυρήνας ψηφοφόρων του ακραία συντηρητικού κόμματος.