Brexit χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» θέλουν Τζόνσον και Χαντ

Brexit χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» θέλουν Τζόνσον και Χαντ Facebook Twitter
EPA
0

Οι δύο υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την ΕE για το Brexit, χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.


Μιλώντας την Παρασκευή στο BBC ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «θα έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», την ημερομηνία που είναι προγραμματισμένο το Brexit. «Αυτό που πρέπει να κάνουν (οι ηγέτες της ΕΕ) είναι να πάρουν τις 175 σελίδες για το δίχτυ ασφαλείας της Ιρλανδίας και να τις αφαιρέσουν», πρόσθεσε, θεωρώντας ότι μπορεί να βρεθεί μια εναλλακτική λύση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) έχει ως στόχο να αποφευχθεί μια επιστροφή στα φυσικά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να μην παρουσιαστεί πρόβλημα και με τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998. Όμως ο όρος αυτός δεν βρίσκει σύμφωνους τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit που θέλουν μια καθαρή ρήξη με την ΕΕ, ούτε το μικρό, βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο.

Ο Τζέρεμι Χαντ, είπε και αυτός στο BBC ότι θέλει να αλλάξει το «δίχτυ ασφαλείας» για να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο έχει απορρίψει τρεις φορές τη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ.

Μολονότι η ευρωπαϊκή ηγεσία επαναλαμβάνει σταθερά ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν αλλάζει, ο Χαντ υποστήριξε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ του είπε ότι «αν ένας νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία προτείνει ένα διαφορετικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα, θα το εξετάσουν».

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, ο Τζέρεμι Χαντ αρνήθηκε να δεσμευτεί κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ίσως χρειαστεί κάποια αναβολή λίγων ημερών για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία. Αναμένει όμως ότι το διαζύγιο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM