Yeni Safak: Οι τουρκικοί πύραυλοί μπορούν να πλήξουν μέχρι και την Αθήνα

Yeni Safak: Οι τουρκικοί πύραυλοί μπορούν να πλήξουν μέχρι και την Αθήνα Facebook Twitter
2

Τις επιχειρησιακές δυνατότητες του τουρκικού στρατού αναλύει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Yeni Safak, τονίζοντας πως οι πύραυλοι της γειτονικής χώρας μπορούν να πλήξουν μέχρι και την Αθήνα, αν χρειαστεί. 

Με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και τη συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ για τη στρατηγική δυναμική της Άγκυρας σε περίπτωση που δεχθεί χτύπημα από την Ελλάδα ή πληγούν τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Τουράν Ογκούζ, η Τουρκία μπορεί να πλήξει ελληνικούς στόχους σε νησιά του Αιγαίου και ακόμα και στην Αθήνα - με πυραύλους SOM και BORA από τη Σμύρνη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναλυτής, αυτά τα πλήγματα θα είναι η «τιμωρία» της Τουρκίας στην Ελλάδα χωρίς να χαθεί «ούτε μία ζωή Τούρκου στρατιώτη», αν η Αθήνα «πειράξει» την Άγκυρα. «Αν το σχέδιο δεν αποδώσει, τότε θα πάμε σε σενάρια πολέμου» προσθέτει ο Ογκουζ.

Στο άρθρο τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μόνη της σε πόλεμο και ότι οι δηλώσεις Τσίπρα γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση» ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. «Καθιέρωσαν (σ.σ οι Έλληνες) συνεργασία με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία μέσω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία ούτε η Αίγυπτος, ούτε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Τουρκία προτιμούν να ξεκινήσουν άμεσο πόλεμο» δηλώνει ο Ογκούζ.

Σύμφωνα με τον Ογκούζ, υπάρχουν 5 σενάρια με τα οποία η Τουρκία θα απαντούσε σε μία ελληνική πρόκληση. Όπως λέει ο ίδιος, η Ελλάδα δεν υπολογίζει ότι οι στρατιωτικές βάσεις και τα αεροδρόμια στα νησιά βρίσκονται μέσα στην εμβέλεια των απλών πυραυλικών συστημάτων με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων. Ο Ογκούζ λέει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα πυρομαχικά ενός πολεμικού αεροσκάφους και να πλήξουν στόχους σε ακτίνα 110 χιλιομέτρων. Αν η Τουρκία θελήσει να επιχειρήσει σε μεγαλύτερη ακτίνα, μέχρι 150 χιλιόμετρα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το βαλλιστικό σύστημα εδάφους – εδάφους J600T που φτάνει και πάλι στα ελληνικά νησιά ενώ πύραυλοι τύπου SOM μπορούν να εκτοξευτούν από αεροσκάφη στον τουρκικό εναέριο χώρο, σε ακτίνα ακόμα και 280 χιλιομέτρων. 

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

2 σχόλια
Από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής περιουσίας έχει εκχωρηθεί σε ξένα συμφέροντα ή ιδιώτες (τρένα, Λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή ενέργειας, δρόμοι, μνημεία, ορυκτός πλούτος κ.τ.λ.) το μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων πηγαίνει σε φόρους για υπερπλεονάσματα, και η εθνικότητα έχει μετατραπεί σε στατιστικά στοιχεία, σε περίπτωση πολέμου τι ακριβώς θα υπερασπιστούν οι ζωές των Ελλήνων στρατιωτών σε μία πιθανή πολεμική σύρραξη με την Τουρκία (που η Ε.Ε. αρχικά θα καταδικάσει στα λόγια); Το δικαίωμα των πολυεθνικών και των κατασκευαστικών στο κέρδος ή το δικαίωμα της “Αλληλεγγύης”;
2019 με πρωθυπουργό τον διεθνιστή τσίπρα και οι τούρκοι μας δείχνουν πόσο μακρια φτάνει το χέρι τους!Ελπίζω το μάθημα να έγινε κατανοητό και στον πιο αφελή.Μόνη λύση η άμυνα του ελληνικού κράτους να πλησιάσει σε οργάνωση αυτήν του Ισραήλ.