Oι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό

Oι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό Facebook Twitter
0

Oι καταναλωτές στις ΗΠΑ δε θα έχουν πρόσβαση σε αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να κλείσει τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. 

O Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να κλείσει τα σύνορα αν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν κάνει κάτι για να εμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ. 

Όμως, ένα ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων θα τερματίσει και εκατομμύρια νόμιμες διελεύσεις, ενώ θα σταματήσουν εμπορικές συναλλαγές  πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο οι εισαγωγές τροφίμων έχουν έναν ετήσιο τζίρο 137 δισ. δολαρίων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται πάρα πολύ στις εισαγωγές από το Μεξικό, ειδικά σε τομείς όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το αλκοόλ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας σχεδόν οι μισές ποσότητες των εισαγόμενων λαχανικών και περίπου το 40% των φρούτων που φθάνουν στις ΗΠΑ, προέρχονται από το Μεξικό.

«Ειδικά τα αβοκάντο πρόκειται να εξαφανιστούν από την αμερικανική αγορά μέσα σε 3 εβδομάδες», λέει ο Στιβ Μπάρναρντ προέδρος της Mission Prduce, μία εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος καλλιεργητής και διανομέας του συγκεκριμένου φρούτου. 

«Δε θα μπορούσες να διαλέξεις χειρότερη στιγμή (σ.σ. για το κλείσιμο των συνόρων), καθώς σχεδόν το 100% των αβοκάντο που καταναλώνονται  στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες έχουν εισαχθεί από το Μεξικό. Η Καλιφόρνια μόλις ξεκίνησε και έχει μια πολύ μικρή παραγωγή, η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή και δεν θα είναι τουλάχιστον για ακόμα ένα μήνα», σχολιάζει. 

Καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και οι καταναλωτές έχουν απαίτηση για μεγαλύτερη ποικιλία και για φρέσκα τρόφιμα οι εισαγωγές τροφίμων από το Μεξικό έχουν αυξηθεί ραγδαία, συγκεκριμένη σήμερα είναι τριπλάσιες σε σχέση με το 1999. 

Εκείνη την περίοδο το ποσοστό των εισαγόμενων τροφίμων στις ΗΠΑ που προέρχονταν από το Μεξικό ήταν περίπου 30%. Σήμερα είναι 44%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ