Oι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό

Oι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό Facebook Twitter
0

Oι καταναλωτές στις ΗΠΑ δε θα έχουν πρόσβαση σε αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να κλείσει τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. 

O Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να κλείσει τα σύνορα αν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν κάνει κάτι για να εμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ. 

Όμως, ένα ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων θα τερματίσει και εκατομμύρια νόμιμες διελεύσεις, ενώ θα σταματήσουν εμπορικές συναλλαγές  πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο οι εισαγωγές τροφίμων έχουν έναν ετήσιο τζίρο 137 δισ. δολαρίων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται πάρα πολύ στις εισαγωγές από το Μεξικό, ειδικά σε τομείς όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το αλκοόλ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας σχεδόν οι μισές ποσότητες των εισαγόμενων λαχανικών και περίπου το 40% των φρούτων που φθάνουν στις ΗΠΑ, προέρχονται από το Μεξικό.

«Ειδικά τα αβοκάντο πρόκειται να εξαφανιστούν από την αμερικανική αγορά μέσα σε 3 εβδομάδες», λέει ο Στιβ Μπάρναρντ προέδρος της Mission Prduce, μία εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος καλλιεργητής και διανομέας του συγκεκριμένου φρούτου. 

«Δε θα μπορούσες να διαλέξεις χειρότερη στιγμή (σ.σ. για το κλείσιμο των συνόρων), καθώς σχεδόν το 100% των αβοκάντο που καταναλώνονται  στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες έχουν εισαχθεί από το Μεξικό. Η Καλιφόρνια μόλις ξεκίνησε και έχει μια πολύ μικρή παραγωγή, η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή και δεν θα είναι τουλάχιστον για ακόμα ένα μήνα», σχολιάζει. 

Καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και οι καταναλωτές έχουν απαίτηση για μεγαλύτερη ποικιλία και για φρέσκα τρόφιμα οι εισαγωγές τροφίμων από το Μεξικό έχουν αυξηθεί ραγδαία, συγκεκριμένη σήμερα είναι τριπλάσιες σε σχέση με το 1999. 

Εκείνη την περίοδο το ποσοστό των εισαγόμενων τροφίμων στις ΗΠΑ που προέρχονταν από το Μεξικό ήταν περίπου 30%. Σήμερα είναι 44%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM