Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Μπρέντον Τάραντ, που εξαπέλυσε τις δολοφονικές επιθέσεις σε δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, σκοτώνοντας 50 άτομα, διατηρούσε οικονομικούς δεσμούς με το ευρωπαϊκό ακροδεξιό κίνημα Generation Identity, όπως επιβεβαίωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. 

 

Ο Μάρτιν Σέλνερ, επικεφαλής του αυστριακού βραχίονα του ακροδεξιού κινήματος, είχε λάβει δωρεά 1.500 ευρώ, στις αρχές του 2018, από τον 28χρονο Αυστραλό που αιματοκύλησε το Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου.

 

«Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρχε οικονομική υποστήριξη και, ως εκ τούτου, σύνδεσμος, ανάμεσα στον δράστη της Νέας Ζηλανδίας και το κίνημα των Identitarian στην Αυστρία», τόνισε σήμερα ο κ. Κουρτς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με στόχο τη διάλυση της συγκεκριμένης ακροδεξιάς ομάδας. 

 

Η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμα του Σέλνερ, τη Δευτέρα, και κατάσχεσε ηλεκτρονικές συσκευές, στο πλαίσιο των ερευνών για την «δυσανάλογα υψηλή δωρεά» από τον Τάραντ. 

 

Σε βίντεό του στο YouTube, ο Μάρτιν Σέλνερ διατείνεται ότι «δέχτηκε παθητικά» τη δωρέα: «Δεν είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Δεν έχω καμία σχέση με αυτόν τον άνδρα», υποστήριξε ο ίδιος. 

 

«Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να ρωτώ κάθε δωρητή, αν σχεδιάζει να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση σε έναν χρόνο και, σε αυτή την περίπτωση, να επιστρέφω τα χρήματα», έγραψε σκωπτικά ο Σέλνερ στο Twitter. 

 

Εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών στην πόλη του Γκρατς, αποκάλυψε πως οι αρχές εντόπισαν τυχαία την ύποπτη δωρεά, στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για πιθανά οικονομικά εγκλήματα του Σέλνερ.

 

«Οι περισσότερες δωρεές είναι δεκάδων, το πολύ εκατοντάδων ευρώ ενώ αυτή ήταν τετραψήφια», εξήγησε ο ίδιος. «Το μέγεθος της δωρεάς την έκανε να ξεχωρίσει και τα όσα έγιναν στη Νέα Ζηλανδία, ήταν αρκετά για να γίνει αμέσως αντιληπτό ποιος ήταν ο δωρητής». 

 

Με πληροφορίες από Independent