Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο δίνει εντολή στην κυβέρνησή του να μετατρέψει σε προτεραιότητα την επίτευξη προόδου στην Τεχνητή Νοημοσύνη 

 

Στο συγκεκριμένο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο η κυριαρχία των ΗΠΑ ενδέχεται να απειληθεί από τις ΗΠΑ. 

 

Το προεδρικό διάταγμα καλεί την «ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αφιερώσει όλους της τους πόρους» προκειμένου να συμβάλλει η χώρα να παραμείνει στην πρωτοπορία στον συγκεκριμένο τομέα. 

 

«Οι Αμερικανοί επωφελήθηκαν τρομερά διότι υπήρξαν προάγγελοι και πρωτοπόροι διεθνώς στην ανάπτυξη της, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

 

«Ωστόσο, δοθείσης της ταχύτητας με την οποία προχωρά η καινοτομία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν μπορούμε να τηρούμε παθητική στάση και να υποθέτουμε ότι η κυριαρχία μας είναι εγγυημένη», συνεχίζει το κείμενο.

 

Στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν γίνεται λόγος για κάποιο ποσό που θα δαπανηθεί, ούτε περιγράφεται κάποια στρατηγική για την ανάπτυξη της ΤΝ από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

Η κίνηση καταγράφεται με φόντο την ένταση, που κλιμακώθηκε ραγδαία από πέρυσι, ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο. Ανάμεσα στα πολλά θέματα για τα οποία διαφωνούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη φιγουράρει η τεχνολογία και ιδίως κάποιες διαστάσεις της ΤΝ, επιστημονικού και τεχνολογικού πεδίου στο οποίο οι Κινέζοι πραγματοποιούν τεράστιες επενδύσεις.

 

Αμερικανοί ειδικοί στηλίτευσαν το ότι η ανακοίνωση δεν ήταν πιο συγκεκριμένη.

 

Ο Λευκός Οίκος αναφέρθηκε πάντως σε κάποια στάδια: αύξηση των πόρων για την έρευνα, συστάσεις για τη ρύθμιση του τομέα, προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ.

 

Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην Κίνα, το κείμενο της αμερικανικής προεδρίας αξιώνει να «προστατευθεί το (αμερικανικό) πλεονέκτημα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στις τεχνολογίες που είναι κρίσιμες για τα συμφέροντά μας» που συνδέονται «με την εθνική μας ασφάλεια και την οικονομία μας» έναντι «ξένων στρατηγικών ανταγωνιστών και αντιπάλων μας».