Ο Τραμπ θα υποσχεθεί τερματισμό της επιδημίας του ΗΙV

Ο Τραμπ θα υποσχεθεί τερματισμό της επιδημίας του ΗΙV Facebook Twitter
EPA
0

O Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την αυριανή καθιερωμένη ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους», ώστε να υποσχεθεί τον τερματισμό της επιδημίας τους ιού HIV στην Αμερική, γράφει το Politico.

Η ιστοσελίδα, που επικαλείται 4 πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της αυριανής ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, αναφέρει πως σύμφωνα με το δεκαετές πλάνο του Τραμπ, αξιωματούχοι της Υγείας θα στοχεύσουν τις κοινότητες στις ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον ιό, με στόχο τη σημαντική μείωση της μετάδοσης του ως το 2030.

Υπέρμαχοι του σχεδίου είναι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Υγείας, όπως ο γραμματέας του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, Άλεξ Αζάρ, και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.  

Ενώ τα σχέδια του Τραμπ για την αυριανή ομιλία παραμένουν ρευστά -ένας αξιωματούχος επεσήμανε πως το τελικό κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί- το υπουργείο Υγείας πιέζει τον Λευκό Οίκο να διασφαλίσει πως το σχέδιο για τον HIV θα αναδειχθεί το βράδυ της Τρίτης. Το υπουργείο προγραμματίζει μία ευρύτερη παρουσίαση μέσα στην εβδομάδα.  

Πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί είναι φορείς του HIV, σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 40.000 περιστατικά νέων μολύνσεων. 

Η ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους είναι ιστορικά ένα βήμα για τους προέδρους των ΗΠΑ για σημαντικές διακηρύξεις σε θέματα Υγείας, πολλές από τις οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί. Ο Μπάρακ Ομπάμα χρησιμοποίησε την τελευταία του ομιλία, τον Ιανουάριο του 2016, για να καλέσει σε «πόλεμο» κατά του καρκίνου. Ενώ τα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας όντως συνεχίζουν να μειώνονται, υπολογίζεται πως περίπου 600.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια το 2018. 

Η κυβέρνηση Τραμπ από την πλευρά της, έχει κατά καιρούς επιδεινώσει τις σχέσεις της με τα μέλη της κοινότητας των πασχόντων από HIV/AIDS.

Ο πρόεδρος Τραμπ τον Ιανουάριο του 2018, απέλυσε χωρίς λόγο την συμβουλευτική ομάδα που είχε για ζητήματα HIV/AIDS, ενώ τα νέα μέλη της, δεν ορκίστηκαν παρά μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος προσπάθησε επίσης να κόψει το προεδρικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του AIDS (PEPFAR). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενεργοποίησε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Από την πρωτοβουλία αυτή, έχουν διασωθεί περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τελικά, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε μία επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2018, που έλαβε δικομματική υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς.

Παράλληλα, ακτιβιστές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να καταργήσει προβλέψεις για τους ασθενείς στις κοινότητες των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών, που αποτελούν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων εξάπλωσης των μολύνσεων από τον ιό HIV.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM