Ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε σήμερα πως η ΠΓΔΜ θα προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας αισιόδοξος για μια μελλοντική ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

 

Σε δηλώσεις του από την Αυστρία, όπου ταξίδεψε για να συναντηθεί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει γρήγορα στους Ευρωπαίους «περαιτέρω αποδείξεις μεταρρύθμισης», πέρα από τη συμφωνία που έχει ήδη συνάψει με την Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.

 

«Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας - σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας - μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός από τη Βιέννη. 

 

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε πεπεισμένος για τη δυνατότητα της χώρας του να αποδείξει την πρόοδο στο κράτος δικαίου και των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλσε υποστηρικτής της ένταξη των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν θα ήταν φρόνιμο» να οριστεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία. 

 

«Αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί, όμως διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα», τόνισε ο Κουρτς κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ. 

 

«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα από ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών», σχολίασε ο Ζάεφ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.