Σε συνθήκες shutdown η κυβέρνηση Τραμπ

Σε συνθήκες shutdown η κυβέρνηση Τραμπ Facebook Twitter
0

Σε συνθήκες shutdown πέρασε από το Σάββατο το πρωί η αμερικανική κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διέκοψε τις εργασίες της λίγο πριν τις 19:00 την Παρασκευή το βράδυ (02:00 ώρα Ελλάδας), αφήνοντας το Καπιτώλιο πριν εγκρίνει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το έτος 2019, και ως εκ τούτου οδηγώντας σε ένα «shutdown» - στην παράλυση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Η αποτυχία του Κογκρέσου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό έως τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον έφερε το λεγόμενο shutdown. Η διάρκεια της παράλυσης των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών παραμένει αβέβαιη και από το Σάββατο ορισμένες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές και εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται σε άδεια άνευ αποδοχών ή αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς αμοιβή.

Το λεγόμενο shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδος σήμερα).

Το αδιέξοδο προέκυψε όταν ο Τραμπ απέρριψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών έως τις 8 Φεβρουαρίου, στο οποίο είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, επειδή αυτό δεν περιελάμβανε την χρηματοδότηση με 5 δισεκατομμύρια δολάρια της κατασκευής τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, για την οποία έχει δεσμευτεί ο Αμερικανός πρόεδρος προεκλογικά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία έως ότου αναλάβουν οι Δημοκρατικοί στις 3 Ιανουαρίου, πέρασε στη συνέχεια νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τα 5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του τείχους, αλλά αυτό δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη στη Γερουσία με αποτέλεσμα να αρχίσει σήμερα η αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στους Δημοκρατικούς.

«Θα έχουμε ένα shutdown. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε γι'αυτό επειδή χρειαζόμαστε να δώσουν τις ψήφους τους οι Δημοκρατικοί», δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter δύο ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί απάντησαν υπενθυμίζοντας στον Τραμπ, αλλά και στους ψηφοφόρους, την δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος ότι θα είναι «υπερήφανος» να «κλείσει» την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM