Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Sevastakis
Θα ήταν ένα δείγμα καλής στροφής αν κάποιες «δεύτερες» ειδήσεις γίνονταν πρώτες· αν τις ιεραρχούσαμε ψηλότερα και από πολιτική άποψη. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
των τελευταίων ημερών του Απριλίου. Δεύτερης και τρίτης τάξης νέα, δηλαδή από αυτά που παραπέφτουν σε τίτλους στα κάτω ή στα πλαϊνά του άξονα της επικαιρότητας. Διαβάζω: «ανίχνευση τοξικών χημικών στα ευρωπαϊκά κρασιά» (και σε βιολογικής καλλιέργειας), συγκεκριμένα πως εντοπίστηκε τριφθοροξικό οξύ με προέλευση τα παρασιτοκτόνα. Η συγκεκριμένη ουσία είναι υποπροϊόν των λεγόμενων PFAs ή «αιώνιων χημικών» και σε κάποια μπουκάλια κρασί βρέθηκε εκατό φορές πάνω από την ποσότητα που έχει ανιχνευθεί και στο πόσιμο νερό. Την ίδια περίοδο, άλλη έρευνα αποκαλύπτει πως όλα τα δείγματα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη γαλλική αγορά βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη πλαστικοποιητών και παραγώγων πετρελαίου.  

Εδώ δεν μιλάμε για κάποια οργανωμένη απάτη και νοθεία, γι’ αυτά τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν επικίνδυνες χρωστικές, λάδια μπαταριών ή αμφίβολα σπορέλαια με εξάπλωση στην αγορά των συμβατικών και των βιολογικών προϊόντων. Έχουμε να κάνουμε με την αλυσίδα της κανονικής παραγωγής, όχι με τις «παραβατικές εξαιρέσεις» για τις οποίες και μόνο ενδιαφέρονται οι επίσημες αρχές.

Υποθέτω ότι ειδήσεις σαν αυτές με το κρασί και το λάδι περιγράφουν τη σύγχρονη εκδοχή του τραγικού: την απουσία διεξόδου για τον ατομικό χρήστη και καταναλωτή, ακόμα και για εκείνον/-η που θα έκανε την επιλογή (διαθέτοντας και την αντίστοιχη αγοραστική δυνατότητα και την ενημέρωση) κατανάλωσης ποιοτικών και, θεωρητικώς, πιο υγιεινών προϊόντων. Όπως λένε πολλοί, σχολιάζοντας πικρόχολα ή σχεδόν παραιτημένα τέτοια ευρήματα, «δεν έχουμε σωσμό». Φαντάζομαι έτσι ότι με αυτά τα δεδομένα –που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό– αντιλαμβάνεται κανείς την πολύ σχετική αξία της λεγόμενης ατομικής επιλογής όπως και την αυταπάτη μιας προσωπική ή οικογενειακής σανίδας σωτηρίας σε συνθήκες όπου το όλο σύστημα παραγωγής και διανομής, συσκευασίας και τυποποίησης επιμολύνεται με «αιώνια χημικά», μικροπλαστικά, τοξικά συντηρητικά κ.λπ.

Η σύγχρονη άκρα δεξιά κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος κουλτούρα, στην κρεοφαγική, «παλαιοαρσενική» και πετρελαιοβόρα λογική.

Δεν είχα όμως την πρόθεση να γράψω για το ελαιόλαδο με τους πλαστικοποιητές και το κρασί με το τριφθοροξικό οξύ χωρίς κάτι άλλο κατά νου, πιο κοντά, ας πούμε, στην κλίση αυτών των άρθρων. Στέκομαι σε μια άλλη είδηση αυτών των ημερών που αφορά την κυβέρνηση Τραμπ. Μιλάμε συγκεκριμένα για τον αμφιλεγόμενο υπουργό Υγείας του Τραμπ, τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ. Ξέρουμε κάποια πράγματα γι’ αυτόν, ότι, για παράδειγμα, την περίοδο του Covid ήταν προσωπικότητα του αντιεμβολιαστικού στρατοπέδου και πως έχει έλθει πολλές φορές σε σύγκρουση με την επιστημονική κοινότητα για μια σειρά λεπτά θέματα. Κατά τα φαινόμενα, o Κένεντι Τζούνιορ θυμίζει φιγούρες οικείες και σ’ εμάς, ανθρώπους που μέσα από τον εναλλακτισμό και την ανορθόδοξη προσέγγιση ιατρικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ήρθαν αρκετά κοντά στην πολιτική άκρα δεξιά.

Τώρα, ωστόσο, ο ίδιος άνθρωπος τόλμησε να πει κάτι απολύτως επιβεβαιωμένο και από την πιο συμβατική ιατρική: ότι η ζάχαρη είναι άχρηστη και βλαβερή και ότι η βιομηχανία των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών έχει μεγάλες ευθύνες για τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών σε τεράστιο φάσμα προϊόντων, ιδίως σε όσα κατευθύνονται στα παιδιά. Ένας υπουργός του Τραμπ, στέλεχος μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, ανοίγει μέτωπο και με τους κολοσσούς της διατροφής και των σνακ (ιδίως αυτών των τελευταίων), ζητώντας τους να συμμορφωθούν σε πιο αυστηρές νόρμες.

Δεν μπορώ να αποφύγω την ιδεολογική ανάλυση γιατί, όπως καταλαβαίνουμε, το πράγμα έχει και μια τέτοια διάσταση. Αυτήν τη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση αναστέλλει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΝΑΣΑ για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Και, φυσικά, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος ενσαρκώνει τον πολιτισμό των ορυκτών καυσίμων και της προτεραιότητας των εξορύξεων έναντι κάθε περιβαλλοντικού και υγειονομικού κανόνα. Έρχεται, λοιπόν, ένας Κένεντι Τζούνιορ και μιλάει για τους επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τι δείχνει αυτό το παράδειγμα; Κυρίως την ανάγκη να πάρουν σοβαρά επάνω τους αυτά τα θέματα άλλες πολιτικές δυνάμεις, τα πιο ανεξάρτητα τμήματα της επιστημονικής κοινότητας και οι ίδιοι οι πολίτες. Γιατί είναι θέματα υλικά και όχι απλώς πολιτισμικά, δηλαδή θέματα λαϊκά και όχι, όπως παρουσιάζονται συχνά, μεσοαστικές αγωνίες πολυτελείας ή γούστα «ατομικής επιλογής».

854
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βλέπουμε όμως και κάτι άλλο, πως ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η σύγχρονη άκρα δεξιά είναι ευφυής. Από τη μια κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος κουλτούρα, στην κρεοφαγική, «παλαιοαρσενική» και πετρελαιοβόρα λογική που αντιστοιχεί σε μια αντίληψη της ανάπτυξης και της ευμάρειας προηγούμενων εποχών. Από την άλλη, επιμέρους κλάδοι και φιγούρες της νέας ακροδεξιάς ευαισθητοποιούνται στους κινδύνους του τεχνολογικού επιταχυντικού καπιταλισμού ή, όπως ο Κένεντι Τζούνιορ, εντοπίζουν πραγματικά προβλήματα και μπορεί και να έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρά συμφέροντα.

Στην άλλη πλευρά του λόφου, όμως, κυριαρχεί αμηχανία, έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία αιχμών, πέρα από τα εγκώμια στον ορθολογισμό ή την αντίθεση στον νεοφιλελευθερισμό. Από πολιτική άποψη, το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας και κυρίως η σπουδαιότητα που θα είχαν αληθινοί περιορισμοί και απαγορευτικές παρεμβάσεις σε μια άναρχη αγορά δεν βρίσκει πολλούς ενδιαφερόμενους. Θα έκανε κάποιος την «κακιά σκέψη» ότι όπως οι δεξιοί φροντίζουν να μη συγκρούονται με εκκλησιαστικούς κύκλους και σωματεία αποστράτων, έτσι και στην αριστερά (μετριοπαθή ή πιο ριζοσπαστική) πανικοβάλλονται μη τύχει και χάσουν ψήφους στα σωματεία των χημικών ή στους τεχνολόγους τροφίμων, στους αγρότες ή στους γεωπόνους και σε όλους όσοι υπερασπίζονται, με σημαντικές εξαιρέσεις φυσικά, το υπάρχον αγροβιομηχανικό και παραγωγικό μοντέλο.

Επιστρέφοντας στην αρχή του κειμένου, θα ήταν νομίζω ένα δείγμα καλής στροφής αν κάποιες «δεύτερες» ειδήσεις γίνονταν πρώτες· αν τις ιεραρχούσαμε ψηλότερα και από πολιτική άποψη. Αφού το λάδι, το κρασί, το ψωμί είναι κατά τι σημαντικότερα από την άχρωμη κομματική μικρομαγειρική ή από κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως η εμφύτευση μαλλιών στο κεφάλι του δικού μας υπουργού Υγείας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Οι υγειονομικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα αίτια του αυτισμού τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δεν θα αποκαλύψουν τελικά τον Σεπτέμβριο τα αίτια της «επιδημίας αυτισμού»

Η απάντηση στη δήλωση του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που θέλει τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αιτία της «επιδημίας του αυτισμού» τον συγκεκριμένο μήνα
LIFO NEWSROOM
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ