Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Sevastakis
Θα ήταν ένα δείγμα καλής στροφής αν κάποιες «δεύτερες» ειδήσεις γίνονταν πρώτες· αν τις ιεραρχούσαμε ψηλότερα και από πολιτική άποψη. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
των τελευταίων ημερών του Απριλίου. Δεύτερης και τρίτης τάξης νέα, δηλαδή από αυτά που παραπέφτουν σε τίτλους στα κάτω ή στα πλαϊνά του άξονα της επικαιρότητας. Διαβάζω: «ανίχνευση τοξικών χημικών στα ευρωπαϊκά κρασιά» (και σε βιολογικής καλλιέργειας), συγκεκριμένα πως εντοπίστηκε τριφθοροξικό οξύ με προέλευση τα παρασιτοκτόνα. Η συγκεκριμένη ουσία είναι υποπροϊόν των λεγόμενων PFAs ή «αιώνιων χημικών» και σε κάποια μπουκάλια κρασί βρέθηκε εκατό φορές πάνω από την ποσότητα που έχει ανιχνευθεί και στο πόσιμο νερό. Την ίδια περίοδο, άλλη έρευνα αποκαλύπτει πως όλα τα δείγματα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη γαλλική αγορά βρέθηκαν να περιέχουν ίχνη πλαστικοποιητών και παραγώγων πετρελαίου.  

Εδώ δεν μιλάμε για κάποια οργανωμένη απάτη και νοθεία, γι’ αυτά τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν επικίνδυνες χρωστικές, λάδια μπαταριών ή αμφίβολα σπορέλαια με εξάπλωση στην αγορά των συμβατικών και των βιολογικών προϊόντων. Έχουμε να κάνουμε με την αλυσίδα της κανονικής παραγωγής, όχι με τις «παραβατικές εξαιρέσεις» για τις οποίες και μόνο ενδιαφέρονται οι επίσημες αρχές.

Υποθέτω ότι ειδήσεις σαν αυτές με το κρασί και το λάδι περιγράφουν τη σύγχρονη εκδοχή του τραγικού: την απουσία διεξόδου για τον ατομικό χρήστη και καταναλωτή, ακόμα και για εκείνον/-η που θα έκανε την επιλογή (διαθέτοντας και την αντίστοιχη αγοραστική δυνατότητα και την ενημέρωση) κατανάλωσης ποιοτικών και, θεωρητικώς, πιο υγιεινών προϊόντων. Όπως λένε πολλοί, σχολιάζοντας πικρόχολα ή σχεδόν παραιτημένα τέτοια ευρήματα, «δεν έχουμε σωσμό». Φαντάζομαι έτσι ότι με αυτά τα δεδομένα –που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό– αντιλαμβάνεται κανείς την πολύ σχετική αξία της λεγόμενης ατομικής επιλογής όπως και την αυταπάτη μιας προσωπική ή οικογενειακής σανίδας σωτηρίας σε συνθήκες όπου το όλο σύστημα παραγωγής και διανομής, συσκευασίας και τυποποίησης επιμολύνεται με «αιώνια χημικά», μικροπλαστικά, τοξικά συντηρητικά κ.λπ.

Η σύγχρονη άκρα δεξιά κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος κουλτούρα, στην κρεοφαγική, «παλαιοαρσενική» και πετρελαιοβόρα λογική.

Δεν είχα όμως την πρόθεση να γράψω για το ελαιόλαδο με τους πλαστικοποιητές και το κρασί με το τριφθοροξικό οξύ χωρίς κάτι άλλο κατά νου, πιο κοντά, ας πούμε, στην κλίση αυτών των άρθρων. Στέκομαι σε μια άλλη είδηση αυτών των ημερών που αφορά την κυβέρνηση Τραμπ. Μιλάμε συγκεκριμένα για τον αμφιλεγόμενο υπουργό Υγείας του Τραμπ, τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ. Ξέρουμε κάποια πράγματα γι’ αυτόν, ότι, για παράδειγμα, την περίοδο του Covid ήταν προσωπικότητα του αντιεμβολιαστικού στρατοπέδου και πως έχει έλθει πολλές φορές σε σύγκρουση με την επιστημονική κοινότητα για μια σειρά λεπτά θέματα. Κατά τα φαινόμενα, o Κένεντι Τζούνιορ θυμίζει φιγούρες οικείες και σ’ εμάς, ανθρώπους που μέσα από τον εναλλακτισμό και την ανορθόδοξη προσέγγιση ιατρικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ήρθαν αρκετά κοντά στην πολιτική άκρα δεξιά.

Τώρα, ωστόσο, ο ίδιος άνθρωπος τόλμησε να πει κάτι απολύτως επιβεβαιωμένο και από την πιο συμβατική ιατρική: ότι η ζάχαρη είναι άχρηστη και βλαβερή και ότι η βιομηχανία των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών έχει μεγάλες ευθύνες για τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών σε τεράστιο φάσμα προϊόντων, ιδίως σε όσα κατευθύνονται στα παιδιά. Ένας υπουργός του Τραμπ, στέλεχος μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, ανοίγει μέτωπο και με τους κολοσσούς της διατροφής και των σνακ (ιδίως αυτών των τελευταίων), ζητώντας τους να συμμορφωθούν σε πιο αυστηρές νόρμες.

Δεν μπορώ να αποφύγω την ιδεολογική ανάλυση γιατί, όπως καταλαβαίνουμε, το πράγμα έχει και μια τέτοια διάσταση. Αυτήν τη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση αναστέλλει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΝΑΣΑ για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Και, φυσικά, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος ενσαρκώνει τον πολιτισμό των ορυκτών καυσίμων και της προτεραιότητας των εξορύξεων έναντι κάθε περιβαλλοντικού και υγειονομικού κανόνα. Έρχεται, λοιπόν, ένας Κένεντι Τζούνιορ και μιλάει για τους επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τι δείχνει αυτό το παράδειγμα; Κυρίως την ανάγκη να πάρουν σοβαρά επάνω τους αυτά τα θέματα άλλες πολιτικές δυνάμεις, τα πιο ανεξάρτητα τμήματα της επιστημονικής κοινότητας και οι ίδιοι οι πολίτες. Γιατί είναι θέματα υλικά και όχι απλώς πολιτισμικά, δηλαδή θέματα λαϊκά και όχι, όπως παρουσιάζονται συχνά, μεσοαστικές αγωνίες πολυτελείας ή γούστα «ατομικής επιλογής».

854
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βλέπουμε όμως και κάτι άλλο, πως ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται η σύγχρονη άκρα δεξιά είναι ευφυής. Από τη μια κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος κουλτούρα, στην κρεοφαγική, «παλαιοαρσενική» και πετρελαιοβόρα λογική που αντιστοιχεί σε μια αντίληψη της ανάπτυξης και της ευμάρειας προηγούμενων εποχών. Από την άλλη, επιμέρους κλάδοι και φιγούρες της νέας ακροδεξιάς ευαισθητοποιούνται στους κινδύνους του τεχνολογικού επιταχυντικού καπιταλισμού ή, όπως ο Κένεντι Τζούνιορ, εντοπίζουν πραγματικά προβλήματα και μπορεί και να έρχονται σε σύγκρουση με ισχυρά συμφέροντα.

Στην άλλη πλευρά του λόφου, όμως, κυριαρχεί αμηχανία, έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία αιχμών, πέρα από τα εγκώμια στον ορθολογισμό ή την αντίθεση στον νεοφιλελευθερισμό. Από πολιτική άποψη, το πρόβλημα της διατροφικής ασφάλειας και κυρίως η σπουδαιότητα που θα είχαν αληθινοί περιορισμοί και απαγορευτικές παρεμβάσεις σε μια άναρχη αγορά δεν βρίσκει πολλούς ενδιαφερόμενους. Θα έκανε κάποιος την «κακιά σκέψη» ότι όπως οι δεξιοί φροντίζουν να μη συγκρούονται με εκκλησιαστικούς κύκλους και σωματεία αποστράτων, έτσι και στην αριστερά (μετριοπαθή ή πιο ριζοσπαστική) πανικοβάλλονται μη τύχει και χάσουν ψήφους στα σωματεία των χημικών ή στους τεχνολόγους τροφίμων, στους αγρότες ή στους γεωπόνους και σε όλους όσοι υπερασπίζονται, με σημαντικές εξαιρέσεις φυσικά, το υπάρχον αγροβιομηχανικό και παραγωγικό μοντέλο.

Επιστρέφοντας στην αρχή του κειμένου, θα ήταν νομίζω ένα δείγμα καλής στροφής αν κάποιες «δεύτερες» ειδήσεις γίνονταν πρώτες· αν τις ιεραρχούσαμε ψηλότερα και από πολιτική άποψη. Αφού το λάδι, το κρασί, το ψωμί είναι κατά τι σημαντικότερα από την άχρωμη κομματική μικρομαγειρική ή από κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως η εμφύτευση μαλλιών στο κεφάλι του δικού μας υπουργού Υγείας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Διεθνή / Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Οι υγειονομικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα αίτια του αυτισμού τον Σεπτέμβριο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δεν θα αποκαλύψουν τελικά τον Σεπτέμβριο τα αίτια της «επιδημίας αυτισμού»

Η απάντηση στη δήλωση του υπουργού Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που θέλει τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αιτία της «επιδημίας του αυτισμού» τον συγκεκριμένο μήνα
LIFO NEWSROOM
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ