Σουηδικό φεστιβάλ «μόνο για γυναίκες, non-binary και transgender άτομα» κρίθηκε ένοχο για διακρίσεις

Σουηδικό φεστιβάλ «μόνο για γυναίκες, non-binary και transgender άτομα» κρίθηκε ένοχο για διακρίσεις Facebook Twitter
Facebook: Statement Festival
0

Ένα μουσικό φεστιβάλ στη Σουηδία, το Statement, κρίθηκε πως παραβιάζει τη νομοθεσία περί διακρίσεων λόγω φύλου, ωστόσο δεν θα τιμωρηθεί.

Το Statement είχε διαφημιστεί «ως το πρώτο σημαντικό μουσικό φεστιβάλ στον κόσμο για γυναίκες, non-binary και transgender άτομα μόνο». 

Το φεστιβάλ είχε κάνει πρεμιέρα φέτος τον Αύγουστο στο Γκέτεμποργκ μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding. Ωστόσο, η έρευνα για το φεστιβάλ από τον Σουηδό διαμεσολαβητή εναντίον των διακρίσεων (DO) είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο. 

Στο φεστιβάλ δεν θα επιτρεπόταν σε άνδρες, ωστόσο οι διοργανωτές δεν προχώρησαν σε ελέγχους στις εισόδους της διοργάνωσης. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Σουηδού διαμεσολαβητή εναντίον των διακρίσεων, παρότι οι έλεγχοι δεν έγιναν, οι δηλώσεις της διοργανώτριας αρχής πριν από την διεξαγωγή του Statement «αποθάρρυναν μια συγκεκριμένη ομάδα από το να παρακολουθήσει το φεστιβάλ», παραβιάζοντας τη νομοθεσία που απαγορεύει τη διάκριση λόγω φύλου. 

Καθότι κανείς δεν υπέστη ζημιά από τις απαγορεύσεις, δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις. 

«Είναι θλιβερό αυτό που 5.000 γυναίκες, non-binary και transgender άτομα βίωσαν ως ένα φεστιβάλ που άλλαξε τη ζωή τους, έκανε μερικούς cis άνδρες να τα χάσουν τελείως. Η επιτυχία του Statement έδειξε ακριβώς τι χρειαζόμαστε και η ετυμηγορία του DO δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το γεγονός. Δεν έχουμε να κάνουμε άλλα σχόλια. Είμαστε απασχολημένοι με το να αλλάξουμε τον κόσμο», σχολίασαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ στο Facebook. 

Ο Class Lundstedt, εκπρόσωπος Τύπου του Σουηδού διαμεσολαβητή εναντίον των διακρίσεων ανέφερε πως η παραβίαση του νόμου αφορούσε δηλώσεις και αναρτήσεις που έγιναν πριν από το φεστιβάλ και πως ήταν αδύνατο να αποδειχθεί αν κάποιος είχε υποστεί διακρίσεις.  

«Ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι η σεξουαλική κακοποίηση, ειδικά σε φεστιβάλ, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Προσβλέπουμε στο να το διορθώσουμε», δήλωσε ο Lundstedt προσθέτοντας πως αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τρόπο που παραβιάζει το νόμο, πράγμα που [οι διοργανωτές] έκαναν με δηλώσεις τους στα Μέσα ενημέρωσης και στον ιστότοπό τους.

Το Statement δημιουργήθηκε από την κωμικό Emma Knyckare μετά από μια σειρά σοβαρών σεξουαλικών επιθέσεων σε σουηδικά μουσικά φεστιβάλ, ανάμεσα τους και τέσσερις βιασμούς και 23 σεξουαλικές επιθέσεις το 2017 που οδήγησαν την επόμενη χρονιά στην ακύρωση του Bråvalla, του μεγαλύτερου φεστιβάλ της χώρας. 

Οι διοργανωτές περιγράφουν το Statement «ως έναν ασφαλή χώρο για τα άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα φεστιβάλ χωρίς να φοβούνται για την ασφάλειά τους», και δήλωσαν πως θα παραμείνει ένας προστατευόμενος χώρος «μέχρι όλοι οι άνδρες να μάθουν να συμπεριφέρονται».

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ