Το Τime αφιερώνει σε δημοσιογράφους «φύλακες της αλήθειας» το τεύχος του για το πρόσωπο της χρονιάς, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

 

Συγκεκριμένα, το περιοδικό επέλεξε 4 δημοσιογράφους αλλά και ολόκληρο το προσωπικό μιας αμερικάνικης εφημερίδας.

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του περιοδικού, Edward Felsenthal, που εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής «καθώς κοιτάζαμε τις επιλογές, έγινε σαφές πως η χειραγώγηση και η αυθαιρεσία σε βάρος της αλήθειας είναι η κοινή συνισταμένη σε πάρα πολλά σημαντικά γεγονότα αυτής της χρονιάς από τη Ρωσία ως τις ΗΠΑ».

 

Μια επιλογή είναι ο Jamal Khashoggi, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε εντός του προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

 

Άλλη επιλογή είναι η Maria Ressa, δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες που ως υπεύθυνη της ιστοσελίδας Rappler είναι μονίμως στο στόχαστρο του αυταρχικού προέδρου της χώρας, Rodrigo Duterte

 

Επίσης «πρόσωπο της χρονιάς» αναδείχθηκαν ο Wa Lone και ο Kyaw Soe δημοσιογράφοι του Reuters που βρίσκονται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στις φυλακές της Μιανμάρ επειδή αποκάλυψαν της διώξεις που υφίσταται η μειονότητα των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

 

Τέλος, ο ίδιος χαρακτηρισμός αποδίδεται στη συντακτική ομάδα της αμερικανικής τοπικής εφημερίδας Capital Gazette, πέντε μέλη της οποίας έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου στην Ανάπολις του Μέριλαντ. 

 

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Time επέλεξε μια ομάδα ανθρώπων, αντί για ένα μόνο πρόσωπο για τη συγκεκριμένη διάκριση.

 

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης για το «πρόσωπο της χρονιάς» βρέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump και στην τρίτη ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller. «Πάντα υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του να επιλέξεις τον πρόεδρο, ειδικά τον τωρινό πρόεδρο», σχολίασε ο Felsenthal.