Χωρίς αποφάσεις για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Χωρίς αποφάσεις για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής Facebook Twitter
EPA
0

Χωρίς αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των «28» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για ακόμη μία φορά, οι «28» κατέληξαν σε γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ζήτημα, καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσουν, «ως θέμα προτεραιότητας», τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την οδηγία για τις επιστροφές μεταναστών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου και την Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι, «ενώ ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 95% από τον Οκτώβριο του 2015, κάποιες εσωτερικές και πρόσφατα εξωτερικές ροές χρήζουν προσοχής».

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της περαιτέρω πρόληψης της παράτυπης μετανάστευσης και της ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εταιρικής σχέσης.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η καταπολέμηση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, με τη σύσταση μιας κοινής ομάδας δράσης στο ευρωπαϊκό κέντρο κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών της Europol και με την καλύτερη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δικτύων διακινητών. Το Συμβούλιο, με την υποστήριξη της Επιτροπής, καλείται να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο μέτρων για το σκοπό αυτό έως τον Δεκέμβριο.

Τέλος, οι «28» τονίζουν ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθούν οι αποτελεσματικές επιστροφές» και ότι «οι υφιστάμενες συμφωνίες επανεισδοχής πρέπει να εφαρμοστούν καλύτερα, χωρίς διακρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενθάρρυνε την Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να συνεχίσει το έργο της, με στόχο την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου το συντομότερο δυνατό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
Κάννες 2025: Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον απών από τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας του μετά το συμβάν με τον φωτογράφο

Διεθνή / Κάννες 2025: Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον απών από τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας του μετά το συμβάν με τον φωτογράφο

Ο έντονος διαπληκτισμός που είχε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός με φωτογράφο, στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα της ταινίας «Highest 2 Lowest» στις Κάννες
LIFO NEWSROOM