Ο Μάθιου Σέπαρντ θα ενταφιαστεί είκοσι χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του

Ο Μάθιου Σέπαρντ θα ενταφιαστεί είκοσι χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του Facebook Twitter
1

Ο Μάθιου Σέπαρντ δολοφονήθηκε άγρια στο Ουαϊόμινγκ το 1998 σε ηλικία 21 ετών και μέχρι σήμερα παραμένει σύμβολο της βίας κατά των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ.

Ξυλοκοπήθηκε σε αγροτική περιοχή και αφού τον λήστεψαν, οι δύο δράστες, τον έδεσαν σε ένα φράχτη, σαν σκιάχτρο, τον βασάνισαν και τον χτύπησαν με το πιστόλι σπάζοντάς του το κρανίο, αφήνοντάς τον σε ημιθανή κατάσταση.

Ένας ποδηλάτης τον βρήκε μετά από 18 ώρες και έξι ημέρες αργότερα ο Μάθιου πέθανε στο νοσοκομείο.

Οι λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας σοκάρουν μέχρι και σήμερα.

Οι γονείς του αποτέφρωσαν τη σορό του και κράτησαν την τέφρα μέχρι σήμερα, ανησυχώντας ότι αν την έθαβαν θα ήταν στόχος βανδαλισμού.

Όμως σε λίγες μέρες, στις 26 Οκτωβρίου, και ενώ φέτος έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την άγρια δολοφονία του, ο Μάθιου Σέπαρντ θα «αναπαυθεί» μέσα σε κρύπτη του Εθνικού Καθεδρικού Ναού της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε  η οικογένειά του.

Η βίαιη επίθεση προκάλεσε εθνική οργή και έβαλε στο επίκεντρο τη βία κατά της κοινότητας LGBT.

Η μητέρα του, Τζούντι, προχώρησε στη δημιουργία του Ιδρύματος Μάθιου Σέπαρντ, το οποίο αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Το 2009, μετά από πολυετείς συζητήσεις, το Κογκρέσο διεύρυνε τους νόμους περί εγκλημάτων μίσους ώστε να περιλαμβάνει αδικήματα με κίνητρο τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έφερε το όνομα του Μάθιου, υπογράφηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με την μητέρα του νεαρού να είναι στο πλευρό του.

Η οικογένεια του Μάθιου φέρεται να μην αποφάσιζε τον ενταφιασμό τόσα χρόνια, φοβούμενη ότι οποιοδήποτε μέρος και αν επέλεγε θα γινόταν στόχος ομοφοβικών ομάδων. Στην κηδεία του 21χρονου είχε μαζευτεί πλήθος ατόμων για να πει το τελευταίο αντίο, αλλά και διαδηλωτές.

Τελικά, επιλέχθηκε για τον ενταφιασμό η κρύπτη στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον, ο οποίος είναι η έδρα της Επισκοπικής Εκκλησίας.

«Σκεφτήκαμε πολύ τον τελευταίο χώρο ανάπαυσης του Ματ και θεωρούμε ότι ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός της Ουάσινγκτον είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς ο Ματ αγαπούσε την Επισκοπική Εκκλησία και ένιωθε ευπρόσδεκτος από την εκκλησία του στο Ουαϊόμινγκ», ανέφερε η μητέρα του σε μία ανακοίνωση.

«Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι τώρα θα αναπαυθεί σε ένα ιερό σημείο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρθει για να συλλογιστεί σχετικά με τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, καλύτερου κόσμου», πρόσθεσε.

Η επίσκοπος Μαριάν Έντγκαρ Μπαντ καθώς και ο Τζιν Ρόμπινσον, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος στην Επισκοπική Εκκλησία, θα τελέσουν τη λειτουργία, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Σημειώνεται πως περίπου 200 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί στον χώρο του συγκεκριμένου καθεδρικού ναού, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον, η συγγραφέας και ακτιβίστρια Έλεν Κέλερ και η δασκάλα της Άννα Σάλιβαν.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
...φαντάσου, πρώτον, να έχεις την κηδεία του δολοφονημένου σου παιδιού και φαντάσου, δευτερευόντως, να έχεις ένα μάτσο σαλεμένα ανθρωπάκια (Westboro Baptist Church) να κρατάνε αυτές τις ταμπέλες (https://goo.gl/images/j58Qec και https://goo.gl/images/63WXb9) και να φωνάζουν συνθήματα τύπου: "Matt in Hell" και "God Hates Fags.Κάποιοι εθελοντές οργανωμένοι από φίλο του Matthew ντύθηκαν άγγελοι, με μεγάλα πάνινα φτερά με σκοπό να εμποδίσουν την οπτική επαφή της οικογένειας με τους σκατόψυχους βαπτιστές (τρομάρα να τους έρθει). Δυστυχώς τα πάνινα φτερά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ως sound barrier, as well. βλ. https://goo.gl/images/qqXaCcΘα τους άξιζε να τους είχαν σπάει μερικά πόδια και μερικά χέρια. Ειλικρινά, θα τους άξιζε μία επίσκεψη στο νοσοκομείο.Όμως οι ανώτεροι άνθρωποι στα αισθήματα και στις πράξεις είναι ακριβώς αυτό: Ανώτεροι αυτών των πραγμάτων και άξιοι σεβασμού, στην τελική.