Ο Μάθιου Σέπαρντ δολοφονήθηκε άγρια στο Ουαϊόμινγκ το 1998 σε ηλικία 21 ετών και μέχρι σήμερα παραμένει σύμβολο της βίας κατά των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ.

 

Ξυλοκοπήθηκε σε αγροτική περιοχή και αφού τον λήστεψαν, οι δύο δράστες, τον έδεσαν σε ένα φράχτη, σαν σκιάχτρο, τον βασάνισαν και τον χτύπησαν με το πιστόλι σπάζοντάς του το κρανίο, αφήνοντάς τον σε ημιθανή κατάσταση.

 

Ένας ποδηλάτης τον βρήκε μετά από 18 ώρες και έξι ημέρες αργότερα ο Μάθιου πέθανε στο νοσοκομείο.

 

Οι λεπτομέρειες της άγριας δολοφονίας σοκάρουν μέχρι και σήμερα.

 

Οι γονείς του αποτέφρωσαν τη σορό του και κράτησαν την τέφρα μέχρι σήμερα, ανησυχώντας ότι αν την έθαβαν θα ήταν στόχος βανδαλισμού.

 

Όμως σε λίγες μέρες, στις 26 Οκτωβρίου, και ενώ φέτος έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την άγρια δολοφονία του, ο Μάθιου Σέπαρντ θα «αναπαυθεί» μέσα σε κρύπτη του Εθνικού Καθεδρικού Ναού της Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε  η οικογένειά του.

 

Η βίαιη επίθεση προκάλεσε εθνική οργή και έβαλε στο επίκεντρο τη βία κατά της κοινότητας LGBT.

 

Η μητέρα του, Τζούντι, προχώρησε στη δημιουργία του Ιδρύματος Μάθιου Σέπαρντ, το οποίο αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

 

Το 2009, μετά από πολυετείς συζητήσεις, το Κογκρέσο διεύρυνε τους νόμους περί εγκλημάτων μίσους ώστε να περιλαμβάνει αδικήματα με κίνητρο τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος.

 

Το νομοσχέδιο, το οποίο έφερε το όνομα του Μάθιου, υπογράφηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με την μητέρα του νεαρού να είναι στο πλευρό του.

 

Η οικογένεια του Μάθιου φέρεται να μην αποφάσιζε τον ενταφιασμό τόσα χρόνια, φοβούμενη ότι οποιοδήποτε μέρος και αν επέλεγε θα γινόταν στόχος ομοφοβικών ομάδων. Στην κηδεία του 21χρονου είχε μαζευτεί πλήθος ατόμων για να πει το τελευταίο αντίο, αλλά και διαδηλωτές.

 

Τελικά, επιλέχθηκε για τον ενταφιασμό η κρύπτη στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον, ο οποίος είναι η έδρα της Επισκοπικής Εκκλησίας.

 

«Σκεφτήκαμε πολύ τον τελευταίο χώρο ανάπαυσης του Ματ και θεωρούμε ότι ο Εθνικός Καθεδρικός Ναός της Ουάσινγκτον είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς ο Ματ αγαπούσε την Επισκοπική Εκκλησία και ένιωθε ευπρόσδεκτος από την εκκλησία του στο Ουαϊόμινγκ», ανέφερε η μητέρα του σε μία ανακοίνωση.

 

«Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι τώρα θα αναπαυθεί σε ένα ιερό σημείο, όπου ο κόσμος μπορεί να έρθει για να συλλογιστεί σχετικά με τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, καλύτερου κόσμου», πρόσθεσε.

 

Η επίσκοπος Μαριάν Έντγκαρ Μπαντ καθώς και ο Τζιν Ρόμπινσον, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος στην Επισκοπική Εκκλησία, θα τελέσουν τη λειτουργία, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

 

Σημειώνεται πως περίπου 200 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί στον χώρο του συγκεκριμένου καθεδρικού ναού, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον, η συγγραφέας και ακτιβίστρια Έλεν Κέλερ και η δασκάλα της Άννα Σάλιβαν.

 

Με πληροφορίες από BBC