Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ

Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
8
Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
Η ιστορία του νεαρού, συνεσταλμένου Matthew Shepard με είχε συνταράξει όταν την είχα παρακολουθήσει από τα ΜΜΕ το 1998.

Στις 6 Οκτωβρίου του 1998, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γουαιμόμινγκ Μάθιου Σέπαρντ (χαμηλών τόνων αλλά γεμάτος αγάπη και συμπόνια) εξαφανίστηκε. Το επόμενο πρωί οι γονείς του άρχισαν να τον ψάχνουν παντού. Γρήγορα έμαθαν ότι είχε δεχτεί βίαιη επίθεση.  

 

Οι δύο νέοι που τον χτύπησαν ισχυρίστηκαν πως είχαν σκοπό να τον ληστέψουν, αλλά τον βασάνισαν και τον σκότωσαν όταν θεώρησαν ότι τους φλέρταρε. Η κατηγορούσα αρχή όμως υποστήριξε πως οι ίδιοι είχαν υποκριθεί πως είναι γκέι, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του Σέπαρντ και κατόπιν να τον ληστέψουν.

 

Αυτές τις μέρες προβάλλεται στους κινηματογράφους των ΗΠΑ, ένα ολοκαίνουργιο ντοκιμαντέρ για την υπόθεση, το "Matt Shepard Is a Friend of Mine"

 

  

 

Τι συνέβη. 

Τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου του 1998 το θύμα και οι θύτες γνωρίστηκαν στο μπαρ Fireside Lounge στο Λαραμι του Wyoming. Αποφασίστηκε οι θύτες να γυρίσουν το θύμα σπίτι με το αυτοκίνητό τους.

Αντί να τον πάνε σπίτι του όμως, τον οδήγησαν σε μια απομονωμένη αγροτική περιοχή και αφού τον λήστεψαν τον έδεσαν σε ένα φράχτη, σαν σκιάχτρο. Τον βασάνισαν για ώρα και τον χτύπησαν με το πιστόλι σπάζοντάς του το κρανίο. 

 

Έπειτα έφυγαν, αφήνοντάς τον (σε κώμα) δεμένο στον φράχτη. Αργότερα ο ιατροδικαστής θα τόνιζε πως ολόκληρο το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με τεράστια ποσότητα αίματος, εκτός απ' τα σημεία όπου το αίμα είχε μερικώς ξεπλυθεί απ' τα δάκρυα του αγοριού. 

 

Οι θύτες -που δεν ήταν ούτε μεθυσμένοι ούτε υπο την επήρεια ναρκωτικών- στη συνέχεια βρήκαν απ' το πορτοφόλι του τη διεύθυνση του σπιτιού του, και αποφάσισαν να πάνε και να ληστέψουν και αυτό (!). 

Στη διαδρομή, μπλέχτηκαν σε καβγά με δύο Ισπανόφωνους της περιοχής, με αποτέλεσμα να χτυπηθούν οι ίδιοι αυτή τη φορά. 

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο, και ανακρίνοντας τους για το εν λόγω περιστατικό, ανακάλυψαν πως νωρίτερα είχε συμβεί κάτι πολύ πιο σημαντικό. 

Ο αστυνομικός βρήκε στο φορτηγάκι τους το ματωμένο όπλο καθώς και τα παπούτσια αλλά και την πιστωτική κάρτα του Σέπαρντ. 

Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter

Ο Σέπαρντ παρέμεινε (όντας σε κώμα) για άλλες 18 ώρες κρεμασμένος στον φράχτη. Τον βρήκε ένας ποδηλάτης, ο Aaron Kreifels, το απόγευμα της επόμενης ημέρας περνώντας τυχαία από εκεί. Αρχικά μπέρδεψε το σώμα του Σέπαρντ με σκιάχτρο. 

Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
Ο Μάθιου Σέπαρντ, λίγους μήνες πριν το συμβάν.

To αγόρι πέθανε, στο νοσοκομείο του Κολοράντο όπου είχε παραμείνει σε κώμα για έξι ημέρες. Ο θάνατός του καταγράφηκε στις 12:53 τα μεσάνυχτα της 12ης Οκτωβρίου του 1998.

 

Ήταν 21 ετών. 

Ο βασανισμός του ενέπνευσε ταινίες, τραγούδια, θεατρικά έργα, βιβλία και πολλές συγκεντρώσεις σε όλο τον πλανήτη.

Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
Οι γονείς του Μάθιου, σε gay pride. Πρόσφατα ταξίδεψαν και στη Ρωσία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υπέφεραν απ' την ακροδεξιά και τους νόμους του Πούτιν.
 

Η μητέρα του έγινε υπέρμαχος των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων και για πολλά χρόνια πάλεψε για να μπουν στο σχετικό νόμο των εγκλημάτων μίσους και τα εγκλήματα βασισμένα στον σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Ο Πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε έναν νέο νόμο, που απορρίφθηκε όμως απ' τη συντηρητική Βουλή των Αντιπροσώπων. Ένα χρόνο μετά το Κογκρέσο πέρασε πάλι έναν τέτοιο νόμο, όμως ακυρώθηκε και πάλι από επιτροπή. 

Η μητέρα του Μάθιου δεν το έβαλε κάτω. Για χρόνια συνέχισε να πολεμάει. Το 2006 όλες οι Βουλές πρότειναν ένα σχετικό νομοσχέδιο. Οι γονείς του Μάθιου ήταν παρόντες κατά την ψήφισή του (ναι, επιτέλους τότε ψηφίστηκε). Όμως πριν προλάβουν να χαρούν, έστω και με δέκα χρόνια καθυστέρηση, ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ότι αν τέτοιο νομοσχέδιο (που θα προστάτευε και τους γκέι δηλαδή) έφτανε στο γραφείο του για υπογραφή αυτός θα ασκούσε βέτο και δεν θα το υπέγραφε. Έτσι η προσπάθεια έπεσε και πάλι στο κενό. Ένα χρόνο μετά, τα ίδια ακριβώς. Και ούτω καθεξής. 

Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter

Το 2009, κι ενώ πρόεδρος ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, βουλευτές απ' όλα τα κόμματα (και των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών αυτή τη φορά) προώθησαν και τελικά κατάφεραν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που ονομάστηκε "Νόμος του Μάθιου Σέπαρντ". 

Ο "Νόμος του Μάθιου Σέπαρντ" έφτασε για υπογραφή στο Προεδρικό γραφείο στις 28 Οκτωβρίου του 2009. Ο Μπαράκ Ομπάμα το διάβασε προσεκτικά, και το υπέγραψε, κάνοντάς το, επιτέλους νόμο του κράτους την ίδια ημέρα. 

Ο συγκλονιστικός, μαρτυρικός θάνατος του Μάθιου Σέπαρντ Facebook Twitter
Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 38 ετών.
 

***

Το τραγούδι Scarecrow (Σκιάχτρο) της Melissa Etheridge αφηγήθηκε την ιστορία και έγινε κάτι σαν ύμνος, για τον Σέπαρντ.  

"Scarecrow"

Showers of your crimson blood
Seep into a nation calling up a flood
Of narrow minds who legislate
Thinly veiled intolerance
Bigotry and hate

But they tortured and burned you
They beat you and they tied you
They left you cold and breathing
For love they crucified you

I can't forget hard as I try
This silhouette against the sky

Scarecrow crying
Waiting to die wondering why
Scarecrow trying
Angels will hold carry your soul away

This was our brother
This was our son
This shepherd young and mild
This unassuming one
We all gasp this can't happen here
We're all much too civilized
Where can these monsters hide

But they are knocking on our front door
They're rocking in our cradles
They're preaching in our churches
And eating at our tables

I search my soul
My heart and in my mind
To try and find forgiveness
This is someone child
With pain unreconciled
Filled up with father's hate
Mother's neglect
I can forgive But I will not forget

Scarecrow crying
Waiting to die wondering why
Scarecrow trying

Rising above all in the name of love

Rising above all in the name of love

 

 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δικηγόρος των ενός από τους δύο βασικούς υπαίτιους (οι φίλες των θυτών επίσης κατηγορήθηκαν ως συνεργοί τους, μετά την επίθεση βέβαια) επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την υπερασπιστική γραμμή που ακούει στο απεχθές όνομα: "gay panic defence" (*) ...υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του δρούσε υπό κατάσταση "προσωρινής τρέλας" δικαιολογημένη από τις υποτιθέμενες σεξουαλικές προτάσεις που έκανε ο Σέπαρντ στο θύτη. Ευτυχώς κάτι τέτοιο απορρίφθηκε.Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην υπόθεση (εκτός φυσικά από τον τραγικό χαμό του Σέπαρντ) είναι το αν και κατά πόσο τα αρνητικά συναισθήματα – μίσος προς τους gay έπαιξαν το ρόλο τους στην αποτρόπαια συμπεριφορά των θυτών.(*)Λίγα περισσότερα για αυτήν την αηδία:"The gay panic defense is a legal defense, usually against charges of assault or murder. A defendant using the defense claims that they acted in a state of violent temporary insanity because of a little-known psychiatric condition called homosexual panic.Trans panic is a similar defense applied towards cases where the victim is a transgender or intersex person. This defense often fails, and has been ruled inadmissible in many jurisdictions[4][5] because of a complete lack of scientific research to support it. In 2014 California became the first state in the U.S. to officially ban the use of trans panic and gay panic defenses in murder trials.http://en.wikipedia.org/wiki/Gay_panic_defenseΕπίσης:The Matthew Shepard and James Byrd Jr. Hate Crimes Prevention Act, also known as the Matthew Shepard Act, is an American Act of Congress, passed on October 22, 2009, and signed into law by President Barack Obama on October 28, 2009 (...) Conceived as a response to the murders of Matthew Shepard and James Byrd Jr., the measure expands the 1969 United States federal hate-crime law to include crimes motivated by a victim's ΑCTUAL or PERCEIVED gender, sexual orientation, gender identity, or disability.http://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Shepard_and_James_Byrd_Jr._Hate_Crimes_Prevention_Act
Μιλάς για χώρα που υπάρχουν νόμοι προστασίας αλλά και διαδικασίες προτάσεων νόμων από το κοινό. Να για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες θρησκόληπτοι έχουν προτείνει νομοσχέδιο "Για τον περιορισμό των σοδομιτών" (γνωστός και ως νόμος "Πυροβολήστε τους Γκέι") που μεταξύ άλλων προβλέπει το δικαίωμα πολίτη να πυροβολήσει έναν γκέι στο κεφάλι αν τον χουφτώσει χωρίς την άδειά του... Ακόμη λοιπόν και αποτρόπαιοι "νόμοι" και "απόψεις" έχουν τρόπο να τεθούν υπό συζήτηση (ο συγκεκριμένος φυσικά και θα απορριφθεί ακόμη και αν συγκεντρώσει τις 350.000 υπογραφές από "καλούς χριστιανούς" αφού εκ φύσεως είναι αντισυνταγματικός)... Στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμο ένας νομικός να μας απαντήσει για το εάν θα μπορούσαμε να καταθέσουμε εμείς οι πολίτες κάποιον νόμο προς ψήφιση στην Βουλή. Να αρχίσουμε να μαζεύουμε υπογραφές σιγά-σιγά μήπως και βελτιώσουμε κάτι στην κοινωνία μας.
Υποθέτω πως ο μόνος τρόπος είναι το επιτυχές lobbying, διά μέσου εσωτερικού οργάνου κόμματος, καθώς η κατάθεση προτάσεων νόμων γίνεται από τους βουλευτές.Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί υπάρχει αναγκαιότητα αυτού του νομοσχεδίου που αναφέρεις (aka «για την εξάλειψη των εν γένει ανωμάλων», καθώς είμαστε και του ενωτικού-διαθεματικού) από την μεριά των θρησκόληπτων αφού, ούτως ή άλλως, είμαστε προγραμματισμένοι να κάνουμε μπλουμ στη «λίμνην του πυρός καιομένη πυρί και θείω». Μα, τι άλλο θέλουν!
Συγκλονιστική ιστορία. Κάτι αναλογο έγινε πιο πρόσφατα και στη Χιλή και όλη η χώρα προχώρησε προς νόμους αυξημενης προστασίας. Κι εδώ για να πάρουμε μπρος έπρεπε να πεθάνουν ο Αλεξ, ο Φύσσας, ο Γιακουμάκης και αμέτρητοι αλλοδαποί. Η βία χρειάζεται αντιμετώπιση από νωρις. Ειδικά η ανοχή προς τη διαφορετικότητα είναι βασική. Πρέπει επιτέλους να δούμε και τον λόγο που αρθρώνουν ορισμένοι πολιτικοί, παπάδες και δημοσιογράφοι. Καλλιεργούν τη βία στα χέρια των λίγων που θα την ασκήσουν. Κάθε θύμα όμως είναι μια μοναδική ζωή. Ειδικότερα η ομοφυλοφιλία πρεπει να εξηγηθει και να συζητηθεί. Ειρωνία στο περιστατικό του άρθρου ότι ο ένας δράστης έχε κρυφά ομοφυλες σεξουαλικές επαφές. Αυτοί συχνά, είναι και οι χειρότεροι...
Την γνώριζα την ιστορία και τους μετέπειτα αγώνες. Έχουν γίνει και στην Ελλάδα παρόμοιων ομοφοβικών κινήτρων εγκλήματα... πχ "Την ίδια ώρα η Αγγελική Νικολούλη, νεαρή ρεπόρτερ στην Απογευματινή, περνούσε το Σαββατόβραδό της στο Ζάππειο, κάνοντας ρεπορτάζ για τη δολοφονία ενός ομοφυλόφιλου." http://www.georgakopoulos.org/work/people/nikolouli/#ixzz3V1ZB9naZ και δυστυχώς περισσότερες φορές από όσες νομίζει κανείς... Στην περίπτωση του Μάθιου, οι γονείς αλλά και οικείοι του, έγιναν αγωνιστές επί δεκαετίες για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Στην Ελλάδα? Ακόμη και πολύ γνωστές περιπτώσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο κανιβαλίστηκαν από τα μέσα και αντί να δούμε κατάματα την ομοφοβική βία ή την ομοφοβία της κοινωνίας που αναγκάζει κάποιους λιγότερο δυνατούς να γίνονται θύματα ή να ζουν μια κρυφή διπλή ζωή (με ότι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο), απλά τα βάλαμε κάτω από το χαλί και σταματήσαμε να ασχολούμαστε με το θέμα λίγες εβδομάδες μετά. Σε όποια χώρα η πολιτεία προχώρησε σε θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου συνάντησε αντιδράσεις οι οποίες και μετά την εφαρμογή των μέτρων μειώθηκαν δραματικά, το ίδιο μειώθηκε και η βία... Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κρύβουμε ενοχικά και να αποσιωπούμε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις. Αυτές που έφτασαν στην δημοσιότητα μέχρι σήμερα δεν μας έμαθαν τίποτε και απλά περιμένουμε να συγκλονιστούμε με το επόμενο περιστατικό. Τι; τα βρίσκεις αυτά απαισιόδοξα και άδικα για τον λαό που δίδαξε την δημοκρατία; Δείξε μου πως έχω άδικο κάνοντας κάτι επιτέλους. Ναι εσύ που το διαβάζεις να κάνεις κάτι. Αφιέρωσε 1 λεπτό από τον χρόνο σου να στείλεις ένα mail στον βουλευτή της περιφέρειάς σου ζητώντας την παύση αντιμετώπισης μερίδας πολιτών ως β' κατηγορίας.