Ο Άσαντ χαρακτηρίζει «προσωρινό μέτρο» τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ

Ο Άσαντ χαρακτηρίζει «προσωρινό μέτρο» τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ιντλίμπ Facebook Twitter
0

«Προσωρινό μέτρο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τη ρωσοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία μιας μελλοντικής «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ και στην περιφέρειά της. 

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Άσαντ τόνισε πως η επαρχία αυτή, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντάρτες, θα «επανέλθει» στον έλεγχο του καθεστώτος. 

«Η συμφωνία είναι ένα προσωρινό μέτρο χάρη στο οποίο η κυβέρνηση κέρδισε πόντους στο πεδίο, ξεκινώντας από τον τερματισμό της αιματοχυσίας», είπε ο Άσαντ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του Μπάαθ, του κόμματός του, σύμφωνα με το SANA.

Στον πόλεμο που συνεχίζεται στη Συρία, η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του καθεστώτος του Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει κάποιες από τις οργανώσεις των ανταρτών οι οποίες μάχονται για την ανατροπή του.

Τη 17η Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε μια ρωσοτουρκική συμφωνία που προβλέπει τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης μήκους 15 ως 20 χιλιομέτρων για να χωριστούν οι περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και οι γειτονικές περιοχές που ελέγχει το καθεστώς.

Τα βαριά όπλα αναμένεται να αποσυρθούν από αυτή τη ζώνη ως τη 10η Οκτωβρίου (δηλαδή την Τετάρτη) και οι τζιχαντιστές αναμένεται να απομακρυνθούν από αυτή μέχρι την 15η Οκτωβρίου.

«Αυτή η επαρχία και οι άλλες περιοχές που είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών θα επιστρέψουν (στον έλεγχο) του συριακού κράτους», διαβεβαίωσε ο Άσαντ, σύμφωνα με το SANA, χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο χωρίς διάκριση τόσο για τους αντάρτες όσο και για τους τζιχαντιστές.

Η συμφωνία για την Ιντλίμπ επέτρεψε να αναβληθεί μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του καθεστώτος, που ΜΚΟ αλλά και ο ΟΗΕ εξέφραζαν φόβους ότι θα οδηγούσε σε μια «ανθρωπιστική καταστροφή» και ένα «λουτρό αίματος» στο τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και τζιχαντιστών στη χώρα.

Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 360.000 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ