Διαστάσεις θρίλερ και αποκαλύψεις στην μυστηριώδη εξαφάνιση του προέδρου της Ιντερπολ

Διαστάσεις θρίλερ και αποκαλύψεις στην μυστηριώδη εξαφάνιση του προέδρου της Ιντερπολ Facebook Twitter
0

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η μυστηριώδης εξαφάνιση του προέδρου της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγουέι καθώς νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα ίχνη του 64χρονου Μενγκ χάθηκαν αφού έφυγε από τη Λιόν για να επισκεφθεί την Κίνα, τη γενέτειρά του, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι γαλλικές αρχές είναι προβληματισμένες από την εξαφάνιση του Χονγκγουέι και ανησυχούν επίσης για τις απειλές που δέχτηκε η σύζυγός του, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικάν αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι επαφές με τις κινεζικές αρχές και ότι το Παρίσι προβληματίζεται με την υπόθεση αυτή.

Η οικογένεια του προέδρου της Ιντερπόλ δεν έχει κανένα νέο του από τις 25 Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα ωστόσο είχε αναφερθεί ότι τα ίχνη του χάθηκαν στις 29 του μηνός.

Η σύζυγος του Μενγκ, η οποία επικοινώνησε με τις αστυνομικές αρχές στη Λιόν, την πόλη όπου εδρεύει η Ιντερπόλ, δήλωσε επίσης ότι η ίδια έχει δεχτεί απειλές τόσο από το τηλέφωνο όσο και σε social media.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν ήδη προκύψει σχετικά με το αν ο Μενγκ διερευνάται από τις κινεζικές αρχές και αν έχει προσαχθεί από πράκτορες ασφαλείας χωρίς προειδοποίηση.

Σύμφωνα με την South China Morning Post, ο πρόεδρος της Ιντερπόλ ανακρίνεται από τις αρχές της Κίνας. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι προσήχθη αμέσως μετά την προσγείωσή του στο Πεκίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε αυτή η εξέλιξη απειλεί να σκιάσει την εικόνα της Κίνας, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και ο πιο εξέχων υπάλληλος του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού υπόκειται σε μυστική σύλληψη σε κινεζικό έδαφος.

«Αν εξαφανιστεί στην Κίνα, τότε φυσικά ο πιο πιθανός λόγος είναι μια έρευνα κατά της διαφθοράς», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη πρώην συντάκτης ενός περιοδικού του Κομμουνιστικού Κόμματος που πλέον είναι αναλυτής κινεζικής πολιτικής.

«Σε διεθνές επίπεδο, είναι πρόεδρος της Ιντερπόλ, αλλά στα χέρια των κινεζικών αρχών είναι πρωτίστως Κινέζος και δεν ενδιαφέρονται για τη διεθνή του διάκριση» πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Οι κινεζικές αρχές είχαν ήδη στείλει ένα εμφατικό μήνυμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η διεθνής προβολή δεν θα αποτελούσε ασπίδα για τους Κινέζους πολίτες.

Επίσης η αιφνιδιαστική εξαφάνιση υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο, ιδίως στο πλαίσιο των ερευνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κίνα.

Ο Μενγκ Χονγκγουέι, εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ τον Νοέμβριιο του 2016, στη θέση της Γαλλίδας Μιρέιγ Μπαλεστραζί.

Έχει θητεύσει σε αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και του υφυπουργού Δημόσιας Ασφάλειας.

Η θητεία του λήγει το 2020. Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα και επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Ιντερπόλ. Ήταν επίσης από τα κορυφαία στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και είχε εργαστεί στις μονάδες καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, της τρομοκρατίας ενώ υπήρξε και επικεφαλής της ακτοφυλακής.

Ο διορισμός του στην προεδρία της Ιντερπόλ είχε επικριθεί από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιούσε την Ιντερπόλ επί χρόνια για να συλλαμβάνει αντιφρονούντες και πρόσφυγες στο εξωτερικό.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ