Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτημα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η σύνοδος προγραμματίστηκε εκτάκτως για την Κυριακή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθούν «ευρωπαϊκές λύσεις». 

 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, ανέφερε πως «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση», «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος» και δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου. 

 

Η ιδέα για τη συγκεκριμένη συνάντηση πήρε μορφή κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής του Μέζεμπεργκ. Αρχικά, επρόκειτο να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βίντερσταϊν, οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία. 

 

Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. 

 

Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν την Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής, εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ' αυτήν είναι «απαράδεκτες».

 

Η Ιταλία είχε αφήσει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει, εκτιμώντας πως η θέση της δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη, όμως στη συνέχεια επιβεβαίωσε την παρουσία της.

 

Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνάντηση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κλείσει με «μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας».

 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη συνάντηση κορυφής» της Κυριακής και επέμεινε στην ανάγκη στη συνάντηση αυτή να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP