ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια

Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια Facebook Twitter
Η Χομς μετά από μαζικούς βομβαρδισμούς
2

Εκτός του ότι πρόκειται για ανθρωπιστικό εφιάλτη με τεράστιες προεκτάσεις, η συνεχιζόμενη συριακή σύγκρουση έχει ολέθρια αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας.

Η ζημία του ανθρώπινου κεφαλαίου και των υποδομών θα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και αν η σύγκρουση τελειώσει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Με δεδομένο πως η η σύγκρουση θα συνεχιστεί για "αρκετά ακόμη χρόνια," η ομάδα BMI Research προβλέπει ότι η συριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά μέσο όρο 3,9% ετησίως από το 2016 έως το 2019. Αυτό θα επιβραδύνει την οικονομία σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί το 1990.

 

"Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή στην παράταση του τρέχοντος εμφυλίου πολέμου θα συνεχίσει να βλάπτει την οικονομία της Συρίας κατά την επόμενη δεκαετία," επισημαίνει η ομάδα BMI σε πρόσφατη έκθεση. "Προβλέπουμε επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο το 2020, σαν αποτέλεσμα από την εισροή εξωτερικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, και τις επενδύσεις από τη Ρωσία και το Ιράν. Η Συρία θα γίνει πιο εξαρτημένη από την εξωτερική βοήθεια, κυρίως από το Ιράν και τη Ρωσία, εν μέσω της εξάντλησης των κρατικών πόρων."

 

Από το 2011, όλα τα στοιχεία του ΑΕΠ της Συρίας έχουν βυθιστεί με σοβαρές απώλειες στον τομέα της μεταποίησης και της γεωργίας. Το διάγραμμα δείχνει την εντυπωσιακή πτώση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ της Συρίας.

Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια Facebook Twitter

Οι εξαγωγές έχουν χάσει το 80% της πραγματικής τους αξίας κατά το 2010-2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης.

Πλέον, η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι πολλοί τομείς του πετρελαίου είναι υπό τον έλεγχο του ISIS. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι, αν και η Συρία δεν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, το εμπόρευμα αντιπροσώπευε περίπου το 50% των εξαγωγών της και περίπου το 30% των εσόδων της κυβέρνησης κατά το 2010.

Η έκθεση δεν προβλέπει ανάκαμψη των εξαγωγών πριν από το 2021 καθώς οι υποδομές μεταφορών απαιτούν πολυετή ανοικοδόμηση με μεγάλη χρηματοδότηση.


Ένα άλλο τεράστιο, μακροχρόνια οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Συρία είναι η δημογραφική καταστροφή που προκλήθηκε από τον πόλεμο. Ο πληθυσμός πριν τον πόλεμο ήταν περίπου 22 εκατομμύρια, αλλά εκτιμάται ότι 4,8 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα - έναν αριθμό που είναι ίση με περίπου 22% αυτού του αρχικού πληθυσμού. Επιπλέον,  περίπου 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Συρίας, σύμφωνα με την εκτίμηση από το Κέντρο Παρακολούθησης Διεθνούς μετατόπισης. Ένα άλλο εξαιρετικά δυσοίωνο μακροπρόθεσμα στατιστικό στοιχείο είναι ότι περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας δεν είναι επί του παρόντος στο σχολείο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιφερειών στο εσωτερικό της χώρας, ανάλογα με το αν ελέγχονται από την κυβέρνηση, ομάδες ανταρτών ή το Ισλαμικό Κράτος. Η ερευνητική ομάδα BMI εξήγησε στην έκθεσή τους:

"Αδημοσίευτα στοιχεία δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, οι οποίες ήταν προστατευμένες κατά την έναρξη της σύγκρουσης. Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθούμε να αναμένουμε περιφερειακές ανισότητες, με τους χώρους που ελέγχονται από το καθεστώς να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα από τους τομείς τους οι οποίοι βρίσκονται στην κατοχή των ανταρτών." αναφέρει το ΒΜΙ στην έκθεση που δημοσιεύει το Business Insider.

Ακόμη και αν ο πόλεμος στη Συρία τελειώσει, η οικονομική εξαθλίωση της χώρας θα παραμείνει για χρόνια Facebook Twitter

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται: "Περιμένουμε μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στα εδάφη που ελέγχονται από ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστές. Από την αρχή της ρωσικής παρέμβασης το Σεπτέμβριο του 2015, οι συχνές αεροπορικές επιδρομές έχουν βάλει στο στόχαστρο τους τομείς που ελέγχονται από αντάρτες, με αποτέλεσμα μεγάλης κλίμακας καταστροφές σε υποδομές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σχεδόν 600.000 άνθρωποι ζουν σε πολιορκημένες περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης - κάτι που μεταφράζεται σε ραγδαία εξαθλίωση. Παρά την ανακήρυξη ενός χαλιφάτου και την παροχή βοήθειας και ηλεκτρικής ενέργειας, το ISIS θα αποτύχει στην ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών θεσμών. Η εξάλειψη κάθε αντίστασης θα συνεχίσει να αποξενώσει τους τοπικούς πληθυσμούς και να προκαλεί μαζικές εξόδους. Επιπλέον, επιθέσεις εναντίον όσων βρίσκονται στην περιοχή της Ράκα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ζημιές στις υποδομές.

Εν ολίγοις, η οικονομία της Συρίας έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές από τη σύγκρουση - και είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα υπάρξει γρήγορα μια λύση ή έστω βελτίωση.

2

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτά ειναι τα κόλπα που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός, πέρα από γεωστρατηγικα και γεωπολιτικά συμφέροντα που δημιουργούν πολέμους ειναι και διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες συμφερόντων σαφώς Αμερικάνικες, Ευρωπαϊκές, πιθανότατα Ρωσικές που ακολουθούν μετά τους "πυραύλους", ειναι αυτές οι κατασκευαστικές που φυσικα πίσω τους όλος τυχαίως ειναι συμφερόντων πχ της οικογένειας Μπους, που θα κερδίσουν δις δολάρια με την ανοικοδόμηση κρατών όπως πχ η Συρία.Είναι αυτές οι κατασκευαστικες που θα ξαναστήσουν αεροδρόμια, δρόμους, διυλιστηρια, λιμάνια η ολόκληρες πόλεις, ειναι αυτές οι κατασκευαστικές που σιγοντάρουν με τον τρόπο τους το να γίνει ρημαδιό μια χώρα, φυσικα μπρος στο κέρδος των δις η ανθρώπινες ζωές και ο ανθρωπινος πόνος ειναι ένα τιποτα, απλά και μόνο γιατί έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός.