Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Stanford παρουσίασε σε πρόσφατη έκθεσή της, τα έως τώρα επιτεύγματα μιας νέας μέθοδου τους, η οποία διδάσκει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης νααναγνωρίζουν και να προβλέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. 

 

Για το λόγο αυτό έχουν δώσει σε μια γνωστική βάση δεδομένων, ονόματι Augur, πρόσβαση στο αρχείο 600.000 έργων της online λογοτεχνικής κοινότητας, Wattpad. Ένα σύστημα αλγορίθμων - "μαθητών", ανατρέχει σε αυτό το τεράστιο υλικό περίπου 1,8 δισ. λέξεων κάθε φορά που του ζητείται να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε ερεθίσματα που δέχονται.

 

Οι ερευνητές, λαμβάνουν υπόψη τους ότι τα λογοτεχνικά έργα μπορεί να προβάλλουν μια πιο δραματοποιημένη βερσιόν της καθημερινότητας, όμως μέσα τους περιέχουν κι έναν πλούτο "πεζών" πληροφοριών. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους, "Οι ήρωες στη μοντέρνα λογοτεχνία, ανάβουν τα φώτα όταν εισέρχονται σε ένα δωμάτιο, κοκκινίζουν όταν δέχονται κομπλιμέντα και δεν απαντούν στα κινητά τους όταν είναι σε meetings". 

 

Πάντως, τα αποτελέσματα της μεθόδου φάινεται να αποδίδουν καρπούς αφού στις αρχικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, μια κάμερα εξοπλισμένη με το σύστημα Augur, κατάφερε να αναγνωρίσει το 91% αντικειμένων και ατόμων, ενώ πρόβλεψε την επόμενη κίνησή τους με ποσοστό επιτυχίας 71%.

 

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές και developers στρέφονται στη λογοτεχνία για να "διδάξουν" τις "μηχανές". Όπως αναφέρει το engadget, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Facebook αποφάσισε να "διδάξει" ενα παρεμφερές μάθημα τους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης του, απλά δίνοντάς τους πρόσβαση σε βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, μεγέθους 1,96 Gigabytes.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr