Ο κορωνοϊός αντέχει 9 ώρες στο ανθρώπινο δέρμα- Ίσως ανακριβή σε ενήλικες τα θερμόμετρα υπερύθρων

Ο κορωνοϊός αντέχει 9 ώρες στο ανθρώπινο δέρμα- Ίσως ανακριβή σε ενήλικες τα θερμόμετρα υπερύθρων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο κορωνοϊός αντέχει έως και 9 ώρες στο ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με νέα έρευνα, ενώ τα θερμόμετρα υπερύθρων ενδεχομένως να είναι ανακριβή στους ενήλικες.

Αυτά προκύπτουν από δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν την προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για τον κορωνοϊό, ή για τα «όπλα» που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την προστασία από αυτόν. 

Αν αφεθεί «ανενόχλητος», ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πολλές ώρες πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Infectious Diseases.

Προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση υγιών εθελοντών, οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακά πειράματα χρησιμοποιώντας δέρμα νεκρών, που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν για δερματικά μοσχεύματα.

Ενώ ο ιός της γρίπης Α επιβίωσε λιγότερο από δύο ώρες στο ανθρώπινο δέρμα, ο νέος κορωνοϊός «άντεξε» για περισσότερες από 9 ώρες. Αμφότεροι οι ιοί αδρανοποιήθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με τη χρήση απολυμαντικού χεριών που περιείχε 80% οινόπνευμα.

Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη ασθενειών των ΗΠΑ συνιστούν τη χρήση απολυμαντικών χεριών με 60-95% οινόπνευμα, ή το λεπτομερές πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω αερολυμάτων και σταγονιδίων. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της νέας έρευνας καταλήγουν ότι το γεγονός πως ο ιός επιβιώνει 9 ώρες στο ανθρώπινο δέρμα «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με επαφή, σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης Α και κατά συνέπεια να επιταχύνει την πανδημία. Η σωστή υγιεινή χεριών είναι σημαντική για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού».

Τα θερμόμετρα υπερύθρων μπορεί να είναι ανακριβή στους ενήλικες

Μία άλλη, μικρή, έρευνα έδειξε ότι τα θερμόμετρα υπερύθρων μπορεί να μην μετρούν με ακρίβεια τη θερμοκρασία σώματος στους ενήλικες.

Τα θερμόμετρα αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για τα παιδιά και τώρα επιστρατεύθηκαν ως ένα «όπλο» κατά του κορωνοϊού, για μαζικές θερμομετρήσεις. Οι συσκευές αυτές μετρούν τη θερμοκρασία ανέπαφα, σε μικρή απόσταση από το μέτωπο. Επειδή δεν αγγίζουν το δέρμα, αποτρέπεται η μετάδοση μικροβίων και δεν χρειάζεται η αποστείρωση σε κάθε χρήση.

Σε έρευνα που συμμετείχαν 265 ενήλικες σε δύο νοσοκομεία, Αυστραλοί ερευνητές έκαναν σύγκριση των θερμομέτρων υπερύθρων με τα θερμόμετρα κροταφικής αρτηρίας, που ακουμπούν στο δέρμα. Όταν η θερμοκρασία σώματος ήταν κάτω από το 37,5 οι συσκευές έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.

Όμως, στις υψηλότερες θερμοκρασίες τα θερμόμετρα που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα έδειξαν «ανεπαρκή ακρίβεια», ενώ η απόκλιση ήταν μεγαλύτερη όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control.

Από τους μετέχοντες στην έρευνα, οι 37 είχαν πυρετό, οπότε πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, επισήμαναν οι ερευνητές. Στο μεταξύ, σημείωσαν, όταν ένα θερμόμετρο υπερύθρων δείχνει θερμοκρασία πάνω από 37,5 σε έναν ενήλικα, ίσως θα έπρεπε να γίνει απευθείας θερμομέτρηση, με θερμόμετρο που έρχεται σε επαφή με το σώμα.

Με πληροφορίες από Reuters

 


Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM