Ο κορωνοϊός αντέχει έως και 9 ώρες στο ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με νέα έρευνα, ενώ τα θερμόμετρα υπερύθρων ενδεχομένως να είναι ανακριβή στους ενήλικες.

 

Αυτά προκύπτουν από δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν την προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για τον κορωνοϊό, ή για τα «όπλα» που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την προστασία από αυτόν. 

 

Αν αφεθεί «ανενόχλητος», ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πολλές ώρες πάνω στο ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Infectious Diseases.

 

Προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση υγιών εθελοντών, οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακά πειράματα χρησιμοποιώντας δέρμα νεκρών, που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν για δερματικά μοσχεύματα.

 

Ενώ ο ιός της γρίπης Α επιβίωσε λιγότερο από δύο ώρες στο ανθρώπινο δέρμα, ο νέος κορωνοϊός «άντεξε» για περισσότερες από 9 ώρες. Αμφότεροι οι ιοί αδρανοποιήθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα με τη χρήση απολυμαντικού χεριών που περιείχε 80% οινόπνευμα.

 

Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη ασθενειών των ΗΠΑ συνιστούν τη χρήση απολυμαντικών χεριών με 60-95% οινόπνευμα, ή το λεπτομερές πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω αερολυμάτων και σταγονιδίων. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της νέας έρευνας καταλήγουν ότι το γεγονός πως ο ιός επιβιώνει 9 ώρες στο ανθρώπινο δέρμα «μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με επαφή, σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης Α και κατά συνέπεια να επιταχύνει την πανδημία. Η σωστή υγιεινή χεριών είναι σημαντική για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού».

 

Τα θερμόμετρα υπερύθρων μπορεί να είναι ανακριβή στους ενήλικες

 

Μία άλλη, μικρή, έρευνα έδειξε ότι τα θερμόμετρα υπερύθρων μπορεί να μην μετρούν με ακρίβεια τη θερμοκρασία σώματος στους ενήλικες.

 

Τα θερμόμετρα αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για τα παιδιά και τώρα επιστρατεύθηκαν ως ένα «όπλο» κατά του κορωνοϊού, για μαζικές θερμομετρήσεις. Οι συσκευές αυτές μετρούν τη θερμοκρασία ανέπαφα, σε μικρή απόσταση από το μέτωπο. Επειδή δεν αγγίζουν το δέρμα, αποτρέπεται η μετάδοση μικροβίων και δεν χρειάζεται η αποστείρωση σε κάθε χρήση.

 

Σε έρευνα που συμμετείχαν 265 ενήλικες σε δύο νοσοκομεία, Αυστραλοί ερευνητές έκαναν σύγκριση των θερμομέτρων υπερύθρων με τα θερμόμετρα κροταφικής αρτηρίας, που ακουμπούν στο δέρμα. Όταν η θερμοκρασία σώματος ήταν κάτω από το 37,5 οι συσκευές έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.

 

Όμως, στις υψηλότερες θερμοκρασίες τα θερμόμετρα που δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα έδειξαν «ανεπαρκή ακρίβεια», ενώ η απόκλιση ήταν μεγαλύτερη όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control.

 

Από τους μετέχοντες στην έρευνα, οι 37 είχαν πυρετό, οπότε πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, επισήμαναν οι ερευνητές. Στο μεταξύ, σημείωσαν, όταν ένα θερμόμετρο υπερύθρων δείχνει θερμοκρασία πάνω από 37,5 σε έναν ενήλικα, ίσως θα έπρεπε να γίνει απευθείας θερμομέτρηση, με θερμόμετρο που έρχεται σε επαφή με το σώμα.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 


 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr