Επιστήμονες διεξάγουν δοκιμές για να διαπιστώσουν αν η ουσία ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που νοσούν με κορωναϊό.

 

Στην ομάδα συμμετέχουν γιατροί από το νοσοκομείο Guy's και St Thomas του Λονδίνου και το Kings College που πιστεύουν ότι το φάρμακο, το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο, μπορεί να θεραπεύσει τη δυσκολία στην αναπνοή. Ελπίζουν ότι η χαμηλού κόστους θεραπεία μπορεί να κρατήσει τους ασθενείς μακριά από αναπνευστήρες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

 

Στη δοκιμή, που ονομάζεται Liberate, οι μισοί από τους ασθενείς θα λάβουν ιβουπροφαίνη εκτός από τη συνήθη φροντίδα. Η δοκιμή θα περιλαμβάνει μια ειδική σύνθεση ιβουπροφαίνης και όχι τα συνηθισμένα δισκία που συνήθως προμηθεύεται κανείς από φαρμακείο. Μερικοί  λαμβάνουν ήδη μορφή του φαρμάκου σε κάψουλες για καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ουσία μπορεί να θεραπεύσει το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας - μία από τις επιπλοκές ασθενών με κορωνοϊό.

 

Ο καθηγητής Mitul Mehta στο Kings College London, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε μια δοκιμή για να δείξουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ταιριάζουν στην πραγματικότητα με αυτό που περιμένουμε να συμβεί».

 

Στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν κάποιες ανησυχίες ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να είναι κακή για τους ανθρώπους, εάν έχουν τον ιό με ήπια συμπτώματα. Αυτή η ανησυχία εντάθηκε όταν ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Oliver Veran είπε ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λοίμωξη και συμβούλεψε τους ασθενείς να πάρουν παρακεταμόλη αντ' αυτού.

 

Μια ανασκόπηση της Επιτροπής για τα φάρμακα κατέληξε γρήγορα στο συμπέρασμα ότι, όπως και η παρακεταμόλη, ήταν ασφαλές να ληφθεί ιβουπροφαίνη για συμπτώματα κορωνοϊού. Και οι δύο ουσίες μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία και να βοηθήσουν σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

 

Για ήπια συμπτώματα, το NHS συμβουλεύει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν πρώτα την παρακεταμόλη, καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες από την ιβουπροφαίνη και είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν πρέπει να λαμβάνετε ιβουπροφαίνη εάν έχετε έλκος στομάχου, για παράδειγμα.