Live - NASA: Η δεύτερη προσπάθεια για την ιστορική εκτόξευση με την Space X του Έλον Μασκ

Live - NASA: Η δεύτερη προσπάθεια για την ιστορική εκτόξευση με την Space X του Έλον Μασκ Facebook Twitter
NASA
0

Η NASA και η Space X ετοιμάζονται να γράψουν ιστορία, με την πρώτη επανδρωμένη πτήση προς το Διάστημα από τις ΗΠΑ εδώ και 9 χρόνια.

Μετά την ματαίωση της πτήσης το βράδυ της Τετάρτης, η NASA προσπαθεί εκ νέου, και συνεργάζεται για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο εγχείρημα με την ιδιωτική εταιρεία Space X. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 22:22 ώρα Ελλάδος. 

Η αποστολή Demo-2 της NASA θα είναι η πρώτη εκτόξευση αστροναυτών με αμερικανικό πύραυλο από αμερικανικό έδαφος από το 2011, και αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στις επανδρωμένες πτήσεις.


Ο κακός καιρός ματαίωσε την πτήση την περασμένη Τετάρτη και οι καιρικές συνθήκες ούτε σήμερα είναι ιδανικές. Αν δοθεί τελικά το πράσινο φως, η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει 17 λεπτά πριν πυροδοτηθούν οι κινητήρες του πυραύλου Falcon 9 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα.

Live - NASA: Η δεύτερη προσπάθεια για την ιστορική εκτόξευση με την Space X του Έλον Μασκ Facebook Twitter
Το Crew Dragon (GETTY IMAGES)

Η εκτόξευση θα γίνει από την πλατφόρμα 39Α από την οποία, 51 χρόνια πριν, είχε απογειωθεί και η αποστολή Απόλλων 11 που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη. Απόψε, ο 49χρονος Μπομπ Μπένκερ και ο 53χρονος Νταγκ Χάρλι θα πάρουν θέση στο Crew Dragon με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου οι δύο βετεράνοι κοσμοναύτες θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου πριν επιστρέψουν στη Γη.

Live - NASA: Η δεύτερη προσπάθεια για την ιστορική εκτόξευση με την Space X του Έλον Μασκ Facebook Twitter
O 49χρονος Μπομπ Μπένκερ και ο 53χρονος Νταγκ Χάρλι θα παραμείνουν στο διαστημικό σταθμό μέχρι τον Οκτώβριο (GETTY IMAGES)

Τον Μάρτιο του 2019, η κάψουλα Crew Dragon προσέγγισε τον ISS χωρίς πλήρωμα και τότε, η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε τότε με επιτυχία.


Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία θα σημάνει και το τέλος της εξάρτησης της NASA από τη Ρωσία για τις επανδρωμένες αποστολές. Η τελευταία φορά που πέταξε διαστημικό λεωφορείο της NASA ήταν το 2011 και από τότε οι ΗΠΑ στέλνουν πληρώματα σε συνεργασία με την Ρωσία, με κάψουλες Soyuz που εκτοξεύονται από το Καζακστάν.

Οι πλατφόρμες εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι χρησιμοποιούνταν μόνο για αποστολές φορτίου και ρομποτικών μηχανών αλλά αυτό θα αλλάξει σήμερα.

Oι δύο αστροναύτες φορούν διαστημικές στολές επίσης κατασκευασμένες από την SpaceX. Όταν τεθούν σε τροχιά, το πλήρωμα και η επίγεια ομάδα της SpaceX θα ελέγξουν εάν το διαστημόπλοιο λειτουργεί στην εντέλεια, δοκιμάζοντας το σύστημα ελέγχου περιβάλλοντος, το σύστημα οθονών και τους κινητήρες.

Μέσα σε περίπου 24 ώρες το Crew Dragon θα καταφτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα προσδεθεί σε αυτόν. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αυτόματα αλλά θα επιτηρείται σε όλα τα στάδια τόσο από το πλήρωμα που περιμένει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όσο και από τους δύο αστροναύτες στο Crew Dragon.

 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM