Ανακαλύφθηκε ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον κορωνοϊό - Δοκιμαστική θεραπεία σε 200 ασθενείς

Ανακαλύφθηκε ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον κορωνοϊό - Δοκιμαστική θεραπεία σε 200 ασθενείς Facebook Twitter
1

Ουσία που ανακαλύφθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας "Apeiron", η οποία έχει την έδρα της στη Βιέννη, φέρεται να καταπολεμά τον νέο κορωναϊο και πρόκειται τώρα να δοκιμαστεί σε 200 ασθενείς σε Αυστρία, Γερμανία και Δανία, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από βαριές λοιμώξεις του Covid-19.

Όπως αναφερόταν απόψε από την εταιρεία, αρχικά το φάρμακο με την νέα ουσία APN01 επρόκειτο να εξελιχθεί για την θεραπεία πνευμονικής ανεπάρκειας και οξείας βλάβης των πνευμόνων, αλλά, λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται και σε νοσούντες από τον νέο κορωνοϊό και μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο, η ουσία δοκιμάζεται σε ασθενείς με τον νέο ιό SARS-CoV-2.

Ήδη, στα τέλη Φεβρουαρίου η ουσία επρόκειτο να δοκιμασθεί στην Κίνα σε 24 νοσούντες, αλλά προέκυψαν διάφορες καθυστερήσεις από τις κινεζικές αρχές, για το λόγο αυτό δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η έναρξη της κλινικής έρευνας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση ο γενετιστής και ιδρυτής της "Apeiron" Γιόζεφ Πένινγκερ.

Από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να επιλεγούν για την κλινική έρευνα σε Αυστρία (με συμμετοχή κλινικών στη Βιέννη, στο Ίνσμπρουκ και στο Σάλτσμπουργκ), Γερμανία και Δανία, οι πρώτοι βαριά νοσούντες από κορωνοϊό, στους οποίους "επί επτά ημέρες θα χορηγείται η ουσία δύο φορές την ημέρα, ενδοφλέβια με ορό για 30 λεπτά της ώρας".

Σε μία πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας Apeiron Biologics στη Βιέννη, ήδη στις 24 Φεβρουαρίου, αναφερόταν ότι, ενόψει μίας έρευνάς που διενεργείται από μία ερευνητική ομάδα ειδικών από Κίνα, Αυστρία και Καναδά, σχεδιάζεται να χορηγείται σε ασθενείς για επτά ημέρες η πειραματική ουσία APN01.

Σύμφωνα με την τότε σχετική ανακοίνωση, ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την κλινική έρευνα, θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες έρευνες η ουσία ΑΡΝΟ1 που έχει ως βάση της το ένζυμο rhACE2.

Με την έρευνα αυτού του ενζύμου ασχολείται ο Γιόζεφ Πένινγκερ, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και εδώ και καιρό εργάζεται στο "University of British Columbia" του Καναδά.

Στην ανακοίνωση σημειωνόταν επίσης, ότι το γενετικό υλικό του νέου κορωναϊού ταυτίζεται σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS που είχε εμφανιστεί το 2003, και, όπως παρατηρεί ο 'Αρτουρ Σλάτσκι του "St. Michael's Hospital" του Τορόντο, ο νέος κορωναϊός‚ SARS Cov2', χρησιμοποιεί τον παθογόνο για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα και οι επιστήμονες ευελπιστούν πως με την χορήγηση της νέας ουσίας μπορεί να αποτραπεί η βλάβη του πνεύμονα και η ανεπάρκεια των οργάνων.

Το ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί κατ΄ αρχήν να λειτουργήσει, απέδειξαν νέες έρευνες στα εργαστήρια του Γιόζεφ Πένινγκερ σε συνεργασία με τον Τσενγιού Γιανγκ του "Union Medical College" του Πεκίνου.

Ο Αυστριακός ερευνητής εκφράζει τη χαρά του, που, όπως σημειώνει, στη βάση των ερευνών τους εξετάζεται τώρα η δυναμική του APN01 σε κλινικές έρευνες για τη θεραπεία ασθενών, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νεοεμφανισθέντα κορωναϊό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια