Σύμφωνη με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία App Annie, η οποία ασχολείται με τον τομέα των εφαρμογών στις κινητές συσκευές, η Generation Z είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα χρόνια το εμπόριο γύρω από τις εφαρμογές. 

 

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι μελλοντικά θα δούμε την εμφάνιση τριών μεγάλων trends: α) τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εσόδων θα προέρχονται από τη βιομηχανία του gaming, η οποία έχει γνωρίσει τεράστια άνοδο λόγω της Generation Z (δηλαδή όσων έχουν γεννηθεί περίπου από το 1995 κι έπειτα), β) το Disney+, που είναι μια αμερικανική streaming υπηρεσία για συνδρομητικά βίντεο κατά παραγγελία και γ) το TikTok, η νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που αυξάνει συνεχώς τη δυναμική της με ραγδαίο ρυθμό. 

 

H εμπλοκή (engagement) της Generation Z με τις κινητές συσκευές για το 2019. / Φωτο: AppAnnie
H εμπλοκή (engagement) της Generation Z με τις κινητές συσκευές για το 2019. / Φωτο: AppAnnie

 

Εκτός αυτού, μέσα από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι, συγκριτικά με το 2016, τα παγκόσμια έσοδα από εφαρμογές τετραπλασιάστηκαν, εκ των οποίων τα 3/4 προήλθαν από τη βιομηχανία του gaming. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2020 τα έσοδα από τον τομέα των εφαρμογών για κινητές συσκευές θα ανέλθουν στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα 100 εξ αυτών να αφορούν τα video games.  

 

Παράλληλα, πιο ενεργοί χρήστες των εφαρμογών σε smartphones αναδεικνύονται τα άτομα κάτω των 22 ετών, δηλαδή όσοι ανήκουν στη Γενιά Ζ. Από γεωγραφικής άποψης, οι χώρες που παράγουν τα περισσότερα έσοδα από τη συγκεκριμένη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια είναι η Κίνα (ελέγχει το 40% της συνολικής αγοράς), οι Η.Π.Α. (γνώρισαν αύξηση της τάξης του 105%) και η Ιαπωνία, με άνοδο κατά 45%. 

 

H ανάπτυξη που σημειώνει το TikTok από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. / Φωτο: AppAnnie
H ανάπτυξη που σημειώνει το TikTok από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. / Φωτο: AppAnnie

 

Μιλώντας, όμως, για εφαρμογές, χρειάζεται να αναφερθεί ότι αυτές που σημείωσαν τα περισσότερα downloads για το 2019 ήταν, με σειρά προτεραιότητας, οι εξής: WhatsApp, Facebook, Facebook Messenger, WeChat και Instagram. Ωστόσο, στον κόσμο των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης μεγάλη ήταν και η άνοδος του TikTok, κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, με τις Η.Π.Α. να ακολουθούν. 

 

Τέλος, όσον αφορά τις υπηρεσίες για streaming, σημαντική ήταν και η απήχηση του Disney+, το οποίο κατάφερε να σταθεί επάξια απέναντι στη σαρωτική επιτυχία του Netflix. 

 

Με πληροφορίες από Il Fatto Quotidiano