Ο δεύτερος διαστημικός περίπατος στην ιστορία αποκλειστικά από γυναικείο άγημα πραγματοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

 

Οι δύο αστροναύτισσες της NASA, Κριστίνα Κοχ και Τζέσικα Μέιρ, πραγματοποιούν τον πρώτο διαστημικό περίπατο του 2020 για να εκτελέσουν εργασίες σε μονάδα επαναφόρτισης μπαταριών που βρίσκεται στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι Κοχ και Μέιρ έγιναν τον Οκτώβριο οι πρώτες γυναίκες στην ιστορία που έκαναν διαστημικό περίπατο. Το γεγονός είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο αλλά ακυρώθηκε καθώς η NASA δεν είχε διαθέσιμες στολές μεσαίου μεγέθους. 

 

Σύμφωνα με τη NASA ένας νέος διαστημικός περίπατος είναι προγραμματισμένος για τη Δευτέρα έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης των μπαταριών. Αυτός θα είναι ο τρίτος διαστημικός περίπατος για τη Μέιρ και ο έκτος για την Κοχ. Αν οι εργασίες εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 25 Ιανουαρίου, ο Άντριου Μόργκαν, αστροναύτης της NASA και ο Λούκα Παρμιτάνο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, θα πραγματοποιήσου νέο διαστημικό περίπατο για εργασίες στο Alpha Magnetic Spectrometer. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ανιχνεύει σκοτεινή ύλη και η αντιύλη. 

 

H NASA ανακοίνωσε ότι ο διαστημικός περίπατος της Τετάρτης θα είναι ο 225ος που πραγματοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

 


Με πληροφορίες από BBC