Η Γαλλία θέλει να εφαρμόσει την ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για όλους τους πολίτες

Η Γαλλία θέλει να εφαρμόσει την ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για όλους τους πολίτες Facebook Twitter
0

Η Γαλλία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να δώσει «ασφαλή ψηφιακή ταυτότητα» σε όλους τους πολίτες τις - είτε το θέλουν είτε όχι.

Τονίζοντας ότι θέλει να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό, ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί τα σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος Alicem τον Νοέμβριο, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο για τα Χριστούγεννα. Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας δεδομένων στη χώρα, προειδοποιεί από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί συγκατάθεσης και συναίνεσης

Μια ομάδα προστασίας των προσωπικών δεδομένων μάλιστα αμφισβητεί τη νομιμότητα της σχετικής κίνησης εντός γαλλικού εδάφους, οδηγώντας την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας χάκερ χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να σπάσει το «ασφαλές» σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν κυβερνητικές υπηρεσίες, εγείροντας ανησυχία για τα επίπεδα ασφαλείας. Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών που εξακολουθεί να επιμένει. 

«Η κυβέρνηση θέλει να εξωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το Alicem και την αναγνώριση προσώπου», δήλωσε ο δικηγόρος Μαρτίν Ντράγκο, μέλος της ομάδας προστασίας προσωπικών δεδομένων La Quadrature du Net, που υπέβαλε αγωγή κατά του κράτους. «Οδεύουμε προς τη μαζική χρήση αναγνώρισης προσώπου και υπάρχει λίγη έννοια για τη σημασία της συναίνεσης και της επιλογής». Όπως όμως σχολιάζει το Bloomberg, η αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούλιο δεν θα αναστείλει την εφαρμογή του Alicem. 

Ψηφιακές ταυτότητες

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ψηφιακές ταυτότητες για όλους τους πολίτες, που θα συνδέονται και θα παρέχουν ασφαλή πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στο ιστορικό κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας καθώς και στους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Η Σιγκαπούρη ήδη χρησιμοποιεί συστήματα αναγνώρισης προσώπου και έχει υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου προγράμματος. Η Ινδία χρησιμοποιεί σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγνωση της ίριδας.  

Απαντώντας στις επιφυλάξεις, η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι το σύστημα δεν θα «παρακολουθεί» τους πολίτες. Ωστόσο ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Ντιντιέρ Μπεσέρ, προειδοποιούν πως οι βιαστικές κινήσεις ελλοχεύουν κινδύνους για την τελική χρήση του συστήματος. Ο Μπεσέρ είναι μέλος της επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου για τις «μελλοντικές τεχνολογίες». 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (με εικονίδιο συντόμευσης το οικόσημο της γαλλικής Δημοκρατίας). Η ψηφιακή ταυτότητα θα δημιουργείται από την εισαγωγή και τη σύγκριση της φωτογραφίας στο βιομετρικό διαβατήριό με ένα βίντεο-«σέλφι» που θα τραβά η εφαρμογή, καταγράφοντας γωνίες προσώπου, εκφράσεις και κινήσεις. Το τηλέφωνο του κατόχου θα συνδέεται κατ' αυτόν τον τρόπο με το τσιπ του διαβατηρίου. 

Επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν πως η εφαρμογή αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς της Ευρώπης για προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς θα είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, εκφράζοντας ανησυχία και για τους πιθανούς κινδύνους από μία υποκλοπή των ευαίσθητων αυτών πληροφοριών. Βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η ενσωμάτωση του επίμαχου συστήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση διαδηλωτών, σε μαζικές πορείες όπως αυτές που διοργανώνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Την ίδια ώρα, οι δοκιμές συστημάτων αναγνώρισης προσώπου πληθαίνουν στην Ευρώπη. Η live παρακολούθηση των δρόμων στην Ουαλία κρίθηκε σύννομη από δικαστήριο του Λονδίνου. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία χρησιμοποιούν αντίστοιχα συστήματα για γρήγορους ελέγχους στα σύνορα. Τον Αύγουστο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Σουηδίας επέβαλε πρόστιμο στην κοινότητα Skelleftea για τη δοκιμή παρόμοιου συστήματος σε μαθητές λυκείου, ώστε να καταγράφεται η παρακολούθηση των μαθημάτων και οι απουσίες. 

Ανάμεσα πάντως στους στόχους που έχει θέσει η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή (που ξεκινά τις εργασίες της τον Νοέμβριο) είναι και το πρόγραμμα για μια Ευρώπη «Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή», με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που περιλαμβάνει και συστήματα αναγνώρισης προσώπου. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από app της επιθυμίας σε app της ισχύος: το Grindr μπαίνει στον κόσμο του Τραμπ

Τech & Science / Από app της επιθυμίας σε app της ισχύος: το Grindr μπαίνει στον κόσμο του Τραμπ

Το Grindr δεν είναι πια μόνο μια εφαρμογή γνωριμιών: επενδύει σε λόμπινγκ, αποκτά δικό του μηχανισμό επιρροής στην Ουάσινγκτον και πλησιάζει όλο και περισσότερο έναν πολιτικό κόσμο που έχει ήδη επιστρέψει εχθρικός απέναντι στα LGBTQ+ δικαιώματα.
THE LIFO TEAM
Η Meta θα παρακολουθεί τους υπολογιστές των εργαζομένων της για να εκπαιδεύει AI agents

Τech & Science / Η Meta θα παρακολουθεί τους υπολογιστές των εργαζομένων της για να εκπαιδεύει AI agents

Η Meta εγκαθιστά νέο εσωτερικό εργαλείο που καταγράφει κινήσεις του ποντικιού, κλικ, πληκτρολογήσεις και ορισμένα screenshots από εφαρμογές εργασίας, ώστε να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα στην εκπαίδευση AI agents
THE LIFO TEAM
Ο πλανήτης θα μισήσει τους άρχοντες του ΑΙ για τις αλλαγές που θα'ρθουν

Τech & Science / Ο πλανήτης θα μισήσει τους άρχοντες του ΑΙ για τον πλούτο τους και τις αλλαγές που θα 'ρθουν

Σημάδι της εξαιρετικής ζωτικότητας του αμερικανικού καπιταλισμού, η τεχνητή νοημοσύνη -με επικεφαλής τους νέους της κυρίους SpaceX, Anthropic και OpenAI- θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος μαύρος κύκνος της παγκόσμιας οικονομίας, γράφει ο Arnaud Leparmentier της Le Monde σε μια βαρυσήμαντη στήλη του.
THE LIFO TEAM
Ο Μπραντ Πιτ δεν πλακώθηκε με τον Τομ Κρουζ. Το YouTube ανοίγει μέτωπο με τα deepfakes

Τech & Science / Ο Μπραντ Πιτ δεν πλακώθηκε με τον Τομ Κρουζ: Το YouTube ανοίγει μέτωπο με τα deepfakes

Μετά το κύμα από όλο και πιο πειστικά ψεύτικα βίντεο με διάσημους, το YouTube επεκτείνει στο Χόλιγουντ το εργαλείο εντοπισμού deepfakes, δίνοντας σε δημόσια πρόσωπα τη δυνατότητα να εντοπίζουν AI βίντεο με το πρόσωπό τους και να ζητούν την αφαίρεσή τους.
THE LIFO TEAM
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Τech & Science / Έρευνα: Ο εγκέφαλος των αστροναυτών στο Διάστημα εξακολουθεί να λειτουργεί σαν να υπάρχει βαρύτητα

Ερευνητές που συνεργάστηκαν με 11 αστροναύτες ανακάλυψαν ότι ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί σαν να υπάρχει βαρύτητα
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ ΒΡΕΦΟΣ ΧΟΜΟ ΣΑΠΙΕΝΣ

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε βρέφος Νεάντερταλ 50.000 ετών με χαρακτηριστικά παιδιού ενός έτους

Τα νέα ευρήματα προσθέτουν ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ζωής των Νεάντερταλ και δείχνουν ότι οι διαφορές με τους σύγχρονους ανθρώπους ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν
THE LIFO TEAM