Τα κινητά «καταστρέφουν» τη λίμπιντο

Τα κινητά «καταστρέφουν» τη λίμπιντο Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Αρκετοί άνθρωποι έχουν «ξεμάθει» να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και η κύρια αιτία για αυτό φαίνεται πως είναι το κινητό τηλέφωνο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα για τον ελεύθερο χρόνο των Γερμανών, η οποία διεξήχθη κατά παραγγελία του Ιδρύματος για Ζητήματα του Μέλλοντος. «Καθαρά επιστημονικά πρόκειται για μια καταστροφή. Θέλουμε να ασχοληθούμε με διάφορα πράγματα, να τεμπελιάσουμε, να συναντήσουμε φίλους ... αλλά δεν τα καταφέρνουμε διότι έχουμε διαρκώς το φόβο πως θα χάσουμε κάτι ή ότι θα πάρουμε τη λάθος απόφαση», δηλώνει ο Ούλριχ Ράινχαρντ, επιστημονικός διευθυντής της έρευνας.

Ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί ολοένα και περισσότερο παράγοντα πίεσης, επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν περιορισμένα στο συγκεκριμένο τομέα. Οι τέλειες φωτογραφίες γεμάτες «ευτυχία» που δημοσιεύονται σε αυτά θέτουν υπό πίεση πολύ κόσμο. «Φοβούνται ότι οι άλλοι διασκεδάζουν περισσότερο. Θέλουν από όλα να παίρνουν το καλύτερο. Υπάρχει μια τάση βελτιστοποίησης των πάντων. Της δουλειάς, του σώματος αλλά και του ελεύθερου χρόνου», συμπληρώνει.

Αυτό προκαλεί στρες, και είναι εμφανές και στον ελεύθερο χρόνο. Το 58% των ερωτηθέντων δηλώνει πως κάνει πάρα πολλά πράγματα στον ελεύθερο χρόνο του. Κυρίως νέοι και όσοι δεν έχουν σύντροφο, τρέχουν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη και δεν θέλουν να χάσουν τίποτα. Σύμφωνα με την έκθεση αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Πρακτικές συμβουλές για καλύτερο ποιοτικό χρόνο
Το στρες στον ελεύθερο χρόνο έχει επιπτώσεις και στην ερωτική ζωή. Μόνο ένας στους δυο Γερμανούς δηλώνει ότι κάνει σεξ τουλάχιστον μια φορά το μήνα (52%). Πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 56%. Ένας από τους κύριους λόγους είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου.


«Το κινητό έχει μετατραπεί σε ένα μέσο με το οποίο συχνά οι χρήστες γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Αυτό όμως είναι αντιπαραγωγικό σε σχέση με το χρόνο που περνάω με το σύντροφο μου» δηλώνει ο Ούλριχ Ράινχαρντ.


Αυτοί που φαίνονται πάντως περισσότερο ικανοποιημένοι από τον ελεύθερο χρόνο τους είναι οι συνταξιούχοι. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι είναι λιγότερο εξαρτημένοι από τα κινητά τηλέφωνα αλλά και διότι «διαθέτουν μεγαλύτερη πείρα και γνωρίζουν καλύτερα τι τους κάνει καλό».

Ο Ούλριχ Ράινχαρντ συστήνει σε κάθε περίπτωση στον ελεύθερο χρόνο μας να μην συγκρινόμαστε με τους άλλους, να συγκεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα και όχι σε πολλά ταυτόχρονα και σε κάθε περίπτωση να μείνουμε μακριά από το κινητό.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM