«Κατάδυση» στα μυστικά των Ωκεανών, στον θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου

«Κατάδυση» στα μυστικά των Ωκεανών, στον θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Facebook Twitter
0

Πόσα γνωρίζουμε για τους ωκεανούς που περιβάλλουν και καλύπτουν τα τρία τέταρτα του πλανήτη; Τι μορφές ζωής φιλοξενούν οι άβυσσοι των ωκεανών, εκεί όπου το φως του Ήλιου δεν φτάνει; Σύμφωνα με τους επιστήμονες περισσότερα γνωρίζουμε για το Ηλιακό μας σύστημα παρά για τα όσα συμβαίνουν στους ωκεανούς.

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να δώσει η νέα παραγωγή του BBC Earth και της Ocean X Media, του 2018, με τον τίτλο: «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», που θα φιλοξενεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, από τις 27 Φεβρουαρίου. 

Περικυκλωμένοι από τα 950 τετραγωνικά μέτρα του θόλου, οι θεατές καλούνται σε ένα ασφαλές ταξίδι στους ωκεανούς και στις αβύσσους, εκεί όπου μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος.

Κάθε σκηνή χρειάστηκε ατελείωτες ώρες γυρισμάτων και υπομονής τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτήν, μιας και στόχος των δημιουργών ήταν να δώσουν την εικόνα του θαυμαστού και άγνωστου κόσμου που κρύβεται στα βάθη των ωκεανών.


Χάρη στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας και της τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να καταδυθούμε ακόμη βαθύτερα και να φτάσουμε σε σημεία των ωκεανών που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια.


Την ίδια ώρα οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες μάς παρέχουν πλέον την δυνατότητα ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού αποτελέσματος, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο εικόνας.

Χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, οι βραβευμένοι παραγωγοί, (BBC Earth και OceanX Media), ταξιδεύοντας σε όλους τους ωκεανούς της Γης, από τις ακτές έως τα σκοτεινά βάθη τους, δημιούργησαν ένα συναρπαστικό, διασκεδαστικό όσο και ποιητικό ντοκιμαντέρ για την ζωή στην θάλασσα.

«Σε ένα ταξίδι από τις τροπικές περιοχές του πλανήτη προς τους πόλους, το ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζει καθημερινές ιστορίες και λεπτομέρειες από τις ζωές των κατοίκων της θάλασσας που δεν έχουμε ξαναδεί», τόνισε ο δρ. Γιάννης Ίσσαρης, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Στο ντοκιμαντέρ αναδεικνύονται κλασικά θέματα της θαλάσσιας οικολογίας, όπως τα τροφικά πλέγματα και οι σχέσεις ανταγωνισμού και αμοιβαιότητας μεταξύ των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά και νέα θέματα που δεν έχουν «ξαναβγεί» στη μεγάλη οθόνη, όπως οι διαφυγές ρευστών από τα βάθη των ωκεανών και η χρήση του ήχου για την επικοινωνία των ψαριών.

Με τις ανθρωπογενείς πιέσεις στον πλανήτη μας ολοένα να αυξάνονται, η υπενθύμιση της ομορφιάς, της αξίας και της ευθραυστότητας της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική. Τη μουσική έχει γράψει ο βραβευμένος με Όσκαρ Hans Zimmer.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM