Καλύτερη μνήμη και νοητικές επιδόσεις έχουν οι ηλικιωμένοι που δεν μένουν σωματικά αδρανείς

Καλύτερη μνήμη και νοητικές επιδόσεις έχουν οι ηλικιωμένοι που δεν μένουν σωματικά αδρανείς Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Οι ηλικιωμένοι που δεν μένουν σωματικά αδρανείς διατηρούν καλύτερα τη μνήμη τους και τις νοητικές ικανότητές τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.

Η κίνηση μπορεί να αφορά είτε κάποιες ασκήσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση, είτε απλώς δουλειές μέσα και έξω από το σπίτι.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη ζωτική σημασία της κινητικότητας στην τρίτη ηλικία, ενώ δείχνει ότι τα οφέλη είναι υπαρκτά ακόμη και για όσους ηλικιωμένους έχουν ήδη ενδείξεις άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής του δρα Άρον Μπούσμαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν 454 άτομα, εκ των οποίων τα 191 είχαν συμπτώματα άνοιας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν νοητικά-μνημονικά τεστ κάθε 20 χρόνια, ενώ είχαν συμφωνήσει να δωρίσουν τους εγκεφάλους τους για έρευνά μετά το θάνατο τους.

Η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 91 έτη.

Περίπου δύο χρόνια πριν τον θάνατό τους, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να φορέσουν μια συσκευή στον καρπό του χεριού τους, η οποία παρακολουθούσε σε 24ωρη βάση τις παραμικρές σωματικές κινήσεις τους.

Μετά το θάνατο ακολούθησε εξέταση του εγκεφαλικού ιστού για την αναζήτηση ενδείξεων Αλτσχάιμερ και άνοιας, ενώ έγινε συσχέτιση της κατάστασης κάθε εγκεφάλου με την κινητικότητα του ανθρώπου όσο ζούσε.

Διαπιστώθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής κινητικότητας κάθε είδους, από το απλό περπάτημα και τις δουλειές του σπιτιού ως τις γυμναστικές ασκήσεις, συνδέονται με καλύτερες μνημονικές και νοητικές επιδόσεις ενός ηλικιωμένου.

Ακόμη, όσο πιο κινητικός είναι κάποιος, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Αλλά ακόμη και άνθρωποι με ενδείξεις Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη, είχαν καλύτερη μνημονική και νοητική λειτουργία, όταν δεν ήσαν αδρανείς σωματικά.

«Η άσκηση είναι ένας φθηνός τρόπος να βελτιώσει κανείς την υγεία του και η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπούσμαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Τech & Science / Έρευνα: Η εργασία από το σπίτι συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας

Όταν και οι δύο σύντροφοι εργάζονται τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα από το σπίτι, οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 0,32 περισσότερα παιδιά, ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση φτάνει τα 0,45 παιδιά ανά γυναίκα
THE LIFO TEAM
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τech & Science / Πώς να εντοπίζετε τις ψευδείς πληροφορίες που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη

Από εμφανή στοιχεία σε εικόνες μέχρι ειδικά εργαλεία, υπάρχουν ορισμένοι εύκολοι τρόποι να μην πέφτετε στην παγίδα της παραπληροφόρησης από την τεχνητή νοημοσύνη
THE LIFO TEAM