Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Πώς η σαλμονέλα τρυπώνει στο ψυγείο μας - χωρίς να το καταλάβουμε

Η σαλμονέλα είναι ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που μπορεί να εντοπιστεί σε τρόφιμα και να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία, ακόμη και τον θάνατο. 

 

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας (Salmonella) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

 

Γιατί, όμως, στην εποχή της απόλυτης τεχνολογικής εξειδίκευσης σε ό,τι αφορά την πρόληψη, την απολύμανση και την παστερίωση εξακολουθεί να μπαίνει μολυσμένο φαγητό στο ψυγείο μας και σε δεύτερο επίπεδο γιατί εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στο αθώο φαγητό μας, ενώ βρίσκεται στο ψυγείο; 

 

Ας μιλήσουμε, όμως, με αριθμούς: κάθε χρόνο πάνω από 1 εκ. Αμερικανών παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα, ενώ κατά μέσο όρο πεθαίνουν πάνω από 300 άνθρωποι από τον ίδιο λόγο. Τα μεγέθη γίνονται αντιληπτά μόνο αν τα συγκρίνει κανείς με τους ανθρώπους που ασθενούν από E.coli (175.000) ή πεθαίνουν από τον ιό (20).

 

Στις ΗΠΑ η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται τόσο σε ελλειπή ρύθμιση για τους ελέγχους ποιότητας των τροφίμων. Για παράδειγμα, έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα και έχουν θεσπιστεί αυστηρότερες ρυθμίσεις για τον εργαστηριακό έλεγχο του E.coli και όχι τόσο για τη σαλμονέλα. 

 

Ωστόσο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι καταναλωτές: η μοντέρνα κουζίνα και οι σύγχρονες διατροφικές τάσεις, που υπαγορεύουν ότι πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε πρέπει να είναι όχι ακριβώς καλοψημένα, προκειμένου να μη χάσουν την ποιότητα της γεύσης τους. 

 

Κάπως έτσι, ωστόσο, το ψυγείο μας γίνεται εστία μόλυνσης απειλώντας σοβαρά την υγεία μας, κάποτε και την ίδια μας τη ζωή. 

 

Ας δούμε, όμως, και πάλι τις στατιστικές που γνωρίζουν καλύτερα τα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα μας, επιτρέποντας στη σαλομονέλα να εισχωρήσει στο φαγητό μας. 

 

- Ένα 48% δεν γνωρίζει ότι πιάνοντας χωρίς γάντια το αλάτι και τα μπαχαρικά που θα νοστιμίσουν κάποια ζωική τροφή (κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, κ.λπ) μολύνει το πιάτο του χωρίς να το καταλάβει 

- Ένα 97% των ανθρώπων δεν πλένει σωστά και επαρκώς τα χέρια του, περνώντας από παρασκευή σε παρασκευή 

- Επίσης, το 45% του πληθυσμού αγνοεί σε ποια θερμοκρασία και για πόση ώρα πρέπει να μαγειρέψει το φαγητό του, προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα 

 

Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε και τα εξής 

 

- Όταν βάζουμε κρέας, κοτόπουλο, αυγά ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό παράγωγο στο ψυγείο, το έχουμε συσκευάσει σωστά και το κρατάμε σε θέση μακριά από άλλα τρόφιμα και δη ανοιχτά πιάτα με εκτεθειμένο φαγητό, κ.λπ

- Δεν πλένουμε ποτέ στον νεροχύτη το κοτόπουλο. Ποτέ. Επίσης, αν κάνουμε αυτό το λάθος, τότε σπεύδουμε να πλύνουμε και να απολυμάνουμε πολύ καλά τα χέρια μας, χωρίς να έρθουμε σε επαφή με οτιδήποτε άλλο. 

- Πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που πιάνουμε ωμό κρέας. Κάθε φορά. 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε «υποψήφιο» εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Δοκιμές σε ανθρώπους τον Μάιο
Η βιομηχανία σκευασμάτων βιοτεχνολογίας Novavax Inc ανακοίνωσε σήμερα πως έχει αναπτύξει ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Τεστ κορωνοϊού: Ποιοι πρέπει να το κάνουν - Οδηγός 23 ερωταπαντήσεων από το Ινστιτούτο Παστέρ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ενημερώνει το κοινό με 23 επίκαιρες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις
Ενδείξεις «απίστευτα» πολύπλοκου χειρουργείου σε κρανίο πρωτοβυζαντινής περιόδου
Το κρανίο, που ανακαλύφθηκε στη Θάσο, φέρει ίχνη χειρουργικής επέμβασης, η οποία είναι «απίστευτα πολύπλοκη»
«Ο κορωνοϊός χτυπά περισσότερο τους άνδρες»: Τι γνωρίζουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες
Τα τελευταία δεδομένα για την πανδημία του κορωνοϊού, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αμφιβολιών πως η νόσος Covid-19 αποτελεί στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άνδρες
Το Twitter κλείνει ψεύτικους λογαριασμούς που προωθούν την προπαγάνδα των τυράννων
Το Twitter έχει κλείσει περισσότερους από 20.000 ψεύτικους λογαριασμούς που συνδέονται με καταπιεστικά καθεστώτα, λαβαίνοντας δραστικά μέτρα για την προστασία από κακόβουλο και παραπλανητικό περιεχόμενο.
«Κρατήστε μέσα τις γάτες», συμβουλεύουν οι κτηνίατροι - Το τρίχωμα θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό
Κτηνίατροι εξηγούν γιατί πρέπει να κρατάμε τις γάτες μέσα στο σπίτι και κατά πόσον τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό
Πώς οι πυρηνικές δοκιμές του Ψυχρού Πολέμου έλυσαν το μυστήριο της ηλικίας του φαλαινοκαρχαρία
Στοιχεία από πυρηνικές δοκιμές του Ψυχρού Πολέμου βοήθησαν τους επιστήμονες να υπολογίσουν με ακρίβεια την ηλικία του φαλαινοκαρχαρία, του μεγαλύτερου ψαριού των θαλασσών
Κορωνοϊός: Το πειραματικό εμβόλιο στο οποίο αναφέρθηκε ο Τσιόδρας
Σε μια νέα προσπάθεια Αμερικανών ερευνητών, που λένε ότι ανοίγει τον δρόμο για ένα επιτυχές εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας
«Βήξτε παρακαλώ»- και το κινητό θα σού λέει αν είσαι θετικός στον κορωνοϊό
Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δείγματα φωνής, αναπνοής και βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου ελπίζοντας στην δημιουργία ενός αλγόρiθμου που θα μπορεί να ανιχνεύσει τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού.
Στα δόντια ενός κανίβαλου Homo antecessor το αρχαιότερο γενετικό υλικό - Ηλικίας 800.000 ετών
Έως σήμερα, το αρχαιότερο γενετικό υλικό από την ανθρώπινη οικογένεια (Homo) ήταν ηλικίας περίπου 430.000 ετών και είχε βρεθεί επίσης στη Ισπανία.
Η μυρωδιά της βροχής - Επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της οσμής της
Μια αόρατη σχέση στο έδαφος συμβάλλει στο μοναδικό άρωμα της βροχής
ΗΠΑ: Νέο φάρμακο για τον κορωνοϊό δοκιμάστηκε επιτυχώς σε πειραματόζωα και ανθρώπινα κύτταρα
Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και ποντίκια, υπήρξε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο
Ινστιτούτο Παστέρ: Ελπιδοφόρα μηνύματα ότι το φθινόπωρο ίσως έχουμε τα πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό
Ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής μιλά για την καθημερινή δουλειά που γίνεται στο εργαστήριο και τα εμβόλια του κορωνοϊού
Τσιόδρας: Πιθανό ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στο μέλλον - Θα είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τα μέτρα
Ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού στο μέλλον είναι πιθανό, όπως τόνισε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας
Ειδικοί προειδοποιούν: «Οι καπνιστές προσβάλλονται πιο σοβαρά, με βαρύτερες επιπλοκές»
Ειδικοί της υγείας προειδοποιούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα λόγω αυξημένου κινδύνου να προσβληθούν από κορωνοϊό
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή