Τουλάχιστον οι μισές φάλαινες όρκες του σημερινού πληθυσμού, είναι καταδικασμένες να εξαφανιστούν λόγω της τοξικής και επίμονης ρύπανσης των ωκεανών, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

 

Αν και οι δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, τα PCB, έχουν απαγορευτεί για δεκαετίες, εξακολουθούν να διαρρέουν στις θάλασσες και συγκεντρώνονται στην τροφική αλυσίδα.

 

Ως εκ τούτου, οι όρκες, οι κορυφαίοι θηρευτές, είναι τα πιο μολυσμένα ζώα στον πλανήτη. Ακόμη χειρότερα, το πλούσιο σε λιπαρά γάλα τους περνά σε πολύ υψηλές δόσεις τις ουσίες στα νεογέννητά τους.

 

Οι συγκεντρώσεις PCB που βρέθηκαν σε φάλαινες του είδους, μπορεί να είναι 100 φορές πάνω από ασφαλή επίπεδα και να βλάψουν σοβαρά τα αναπαραγωγικά όργανα, να προκαλέσουν καρκίνο και να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Η νέα έρευνα ανέλυσε τις προοπτικές για τους πληθυσμούς των φαλαινών τον επόμενο αιώνα και διαπίστωσε ότι όσες ζουν σε νερά κοντά σε βιομηχανικές χώρες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις 30-50 χρόνια.

 

Μεταξύ αυτών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτές στη Βρετανία όπου ένας πρόσφατος θάνατος αποκάλυψε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα PCB που έχουν καταγραφεί ποτέ.

 

«Είναι σαν "Αποκάλυψη" των φαλαινών δολοφόνων», δήλωσε ο Paul Jepson στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας πίσω από τη νέα μελέτη. «Ακόμη και σε μια παρθένα κατάσταση, θα ήταν πολύ αργά για να αναπαραχθούν». Οι υγιείς φάλαινες χρειάζονται 20 χρόνια για να φτάσουν στην αιχμή της σεξουαλικής ωρίμανσης και 18 μήνες για να κυοφορήσουν.

 

Τα PCB χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1930 σε ηλεκτρικά εξαρτήματα, πλαστικά και χρώματα, αλλά η τοξικότητά τους ήταν γνωστή εδώ και 50 χρόνια. Απαγορεύτηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980, αλλά το 80% της παραγωγής δεν έχει ακόμη καταστραφεί και εξακολουθεί να διαρρέει στις θάλασσες από χώρους υγειονομικής ταφής και άλλες πηγές.

 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα PCB είναι μόνο ένας ρύπος που βρίσκεται σε φάλαινες δολοφόνων, με έναν μακρύ κατάλογο πρόσθετων γνωστών και μέχρι τώρα μη μετρημένων μολυσματικών ουσιών να έχει επίσης εντοπιστεί.

 

Η απώλεια βασικών θηραμάτων, όπως ο τόνος και οι καρχαρίες και η αυξανόμενη υποβρύχια ηχορρύπανση έρχονται να προστεθούν στις απειλές.

 

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και σύμφωνα με τα μοντέλα που εξέτασε οι πληθυσμοί της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, του Βορειοανατολικού Ειρηνικού, του Γιβραλτάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τείνουν προς την πλήρη κατάρρευση.

 

«Αυτή η νέα μελέτη είναι μια παγκόσμια προειδοποίηση για την κατάσταση των ωκεανών μας», δήλωσε η Jennifer Lonsdale, πρόεδρος της ομάδας Wildlife και Countryside Link.

 

Mε πληροφορίες από Guardian