VR για εγκυμονούσες: Το μέλλον του τοκετού;

VR για εγκυμονούσες: Το μέλλον του τοκετού; Facebook Twitter
Τα προγράμματα περιελάμβαναν την ψηφιακή μεταφορά σε παραλίες, εμπειρίες σαφάρι και κολύμπι με δελφίνια. 
0

Μία πιθανή νέα μέθοδος διαχείρισης πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού βρίσκεται προ των πυλών: η χρήση εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια της γέννας με σκοπό τη χαλάρωση, την ηρεμία και τη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος που επιτρέπει στη γυναίκα να μεταφερθεί νοερά σε μια πιο «ηρεμιστική» συνθήκη. 

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, γυναίκες που χρησιμοποίησαν περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού τους σχολίασαν θετικά τη χρήση της τεχνολογίας γι’αυτό τον σκοπό. Μία απ’τις εγκυμονούσες δήλωσε: «ήταν καλό για μένα να μπορώ να αποδράσω νοητικά απ’ τη στιγμή. Η εμπειρία με βοήθησε να μπω στον δικό μου μικρόκοσμο και μου έδωσε τη δυνατότητα να μην κοιτάζω τριγύρω μου, μ’ έκανε να ξεφύγω απ’ το πόσο αργά κινούνταν το ρολόι στην αίθουσα τοκετού». 

Οι περισσότερες ανέφεραν πως ο χρόνος απέκτησε άλλη διάσταση, κινούνταν πιο γρήγορα και, ταυτόχρονα, σημείωσαν πως άλλαξε η πραγματική αντίληψη διάρκειας των συστολών. Τα προγράμματα περιελάμβαναν την ψηφιακή μεταφορά σε παραλίες, εμπειρίες σαφάρι και κολύμπι με δελφίνια. 

Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 19 γυναίκες. 

Ερωτήματα προκάλεσε βέβαια η διατύπωση της ερευνητικής ομάδας: η χρήση της εικονικής πραγματικότητας φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη χρήση «φαρμακευτικών μεθόδων» για τη μείωση του πόνου. Ενώ κάθε γυναίκα επιλέγει το πώς θέλει να πραγματοποιηθεί ο τοκετός της, είναι αναπάντητο το σε τι εξυπηρετεί μια παρουσίαση που φέρει τη χρήση επισκληρίδιου αναισθησίας σε αντιδιαστολή με «φυσικές μεθόδους» μείωσης του πόνου. 

Στα μειονεκτήματα της μεθόδου αναφέρθηκε πως «προκλήθηκε ένα αίσθημα απομάκρυνσης απ’ τη στιγμή και τον σύντροφο που βρισκόταν στο δωμάτιο». 

H έρευνα δεν είναι η πρώτη του είδους της. Σε προηγούμενη έρευνα, σε δείγμα 42 γυναικών, προέκυψε το αποτέλεσμα πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «υψηλός βαθμός ικανοποίησης» από τη χρήση εικονικής πραγματικότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM