Το Twitch μειώνει τα έσοδα των μεγάλων streamers

Το Twitch μειώνει τα έσοδα των μεγάλων streamers Facebook Twitter
Οι πιο επιτυχημένοι δημιουργοί περιεχομένου της πλατφόρμας έχουν έσοδα που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια δολάρια.
0

Η πιο δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα για την αναμετάδοση video games, Twitch αλλάζει την πολιτική της στις πληρωμές των streamers που φιλοξενεί. Ο πρόεδρος της πλατφόρμας Dan Clancy δημοσίευσε μια επιστολή σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στην πλατφόρμα.

Σε αυτή, ανακοινώνει τη μείωση από 70% σε 50% στις εισπράξεις των μεγαλύτερων streamers – αυτών δηλαδή που είχαν συνάψει premium συμφωνίες με την πλατφόρμα, από τις εγγραφές χρηστών στα κανάλια τους (γνωστές ως subscriptions ή subs). Όπως διευκρινίζεται, για έσοδα κάτω των 100.000 δολαρίων τον χρόνο θα διατηρούν οι streamers το 70% των εισπράξεων από subs. 

Ωστόσο όταν αυτές ξεπερνούν το ποσό, για το υπόλοιπο του 12μήνου, οι εισπράξεις θα πέφτουν σε 50%, ανάλογα βέβαια και με το επίπεδο της εγγραφής (50% για το 1ο επίπεδο, 60% για το 2ο και 70% για το 3ο). Το κάθε επίπεδο προσφέρει διαφορετικές «υπηρεσίες» στον εγγεγραμμένο χρήστη, που συνήθως είναι απλώς κάποια emojis στο τσατ του καναλιού.

«Οι streamers είναι και θα είναι για πάντα το θεμέλιο της παγκόσμιας κοινότητάς μας» αναφέρει ο Clancy στην επιστολή. Ωστόσο, ήδη οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η πλατφόρμα θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει αρκετούς από τους υπάρχοντες streamers της. 

Ο moistcr1tikal, με 4,5 εκατομμύρια followers στο Twitch, δημοσίευσε βίντεο στο YouTube, που σε λιγότερο από 11 ώρες το είδαν ήδη 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, με τίτλο «Το Twitch πεθαίνει». H δε Amouranth, με 5,8 εκατομμύρια ακόλουθους και 15.000 subs, δήλωσε στους New York Times ότι ήταν ήδη σε συνομιλίες με άλλες πλατφόρμες και ότι η επιστολή του Twitch απλώς την ωθεί περαιτέρω, να μετακομίσει αλλού.

Το Twitch, που πριν από 8 χρόνια αγοράστηκε από την Amazon, έχει ήδη χάσει αρκετούς δημοφιλείς streamers κυρίως από το YouTube. Παρά το ότι ήρε πρόσφατα κάποιους περιορισμούς σε συμβόλαια που της εξασφάλιζαν την αποκλειστικότητα στο διαμοιρασμό περιεχομένου, η πλατφόρμα φαίνεται να αγωνίζεται να επιβιώσει και να γίνει ταυτόχρονα επικερδής σε ένα πολύ ανταγωνιστικό χώρο. 

Στην επιστολή του, πάντως, ο πρόεδρος του Twitch διευκρινίζει ότι η αλλαγή δεν θα επηρεάσει τα έσοδα του 90% των συνεργαζόμενων streamers. «Γι’ αυτούς που θα επηρεαστούν, θέλαμε να διασφαλίσουμε τον ελάχιστο αντίκτυπο – όχι μόνο παρέχοντάς τους άπλετο χρόνο μέχρι η συμφωνία να υλοποιηθεί αλλά προσφέροντάς τους και ένα εναλλακτικό τρόπο εσόδων μέσω διαφημίσεων» αναφέρει.

Λίγες ώρες πριν, η πλατφόρμα είχε ήδη ανακοινώσει ότι από τις 18 Οκτωβρίου θα απαγορεύσει την αναμετάδοση τυχερών παιχνιδιών από τα κανάλια της πλατφόρμας. Η απαγόρευση θα αφορά μη εξουσιοδοτημένα sites στις ΗΠΑ ή ιστοσελίδες που δεν παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές τους.

Το Twitch αναγκάστηκε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια ύστερα από καταγγελίες χρηστών, με αφορμή την αποκάλυψη υφαρπαγής χρημάτων από streamer. Ο λόγος για τον Sliker, κατά κόσμον Abraham Mohammed, που κατάφερε να αποσπάσει 200 με 300 χιλιάδες δολάρια από άλλους streamers, προφασιζόμενος προβλήματα με τον τραπεζικό του λογαριασμό, μόνο και μόνο για να τα ποντάρει σε αγώνες ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού. 

Η πλατφόρμα είχε ξανά στο παρελθόν προσπαθήσει να απαγορεύσει τις διασυνδέσεις των δημιουργών του περιεχομένου της με χορηγίες από sites τυχερών παιχνιδιών. Η κίνηση τότε είχε προκύψει από εργαζόμενους, που είχαν προτιμήσει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το περιεχόμενο του site απευθύνεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, οπότε καλείται διαρκώς να ισορροπήσει μεταξύ της ασφάλειας των χρηστών, της ελευθερίας των δημιουργών περιεχομένου και τον επικερδή οικονομικό σχεδιασμό.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

Tech & Science / Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

O επιστήμονας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών, Γιώργος Παξινός, περιγράφει τις ελπίδες και τους κινδύνους από την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ