Τσιόδρας: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από κορωνοϊό - Ευρωπαϊκή ανάλυση

Τσιόδρας: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από κορωνοϊό - Ευρωπαϊκή ανάλυση Facebook Twitter
0

Για τις ομάδες ασθενών που κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από το νέο κορωνοϊό, μίλησε στην απογευματινή συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. 

Αναφερόμενος σε πρόσφατη ευρωπαϊκή ανάλυση που δημοσιεύτηκε χθες, ο καθηγητής εξήγησε πως υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου έχουν:

-οι καρδιοπαθείς (19,4%)

-οι χρόνια αναπνευστικώς άρρωστοι, εξαίρεση όσους πάσχουν από άσθμα (16,5%)

-οι διαβητικοί (14,8%)

-οι υπερτασικοί (11,6%) και 

-οι νεφροπαθείς (9,5%)

Όπως είπε ο διακεκριμένος λοιμοξιολόγος αυτές είναι οι κύριες κατηγορίες ανθρώπων που ασθενούν με τον νέο ιό και κινδυνεύουν με «κακή έκβαση». 

Στον αντίποδα, για τα παιδιά ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος από τα αντίστοιχα ποσοστά στους ενηλίκους. Κοινώς, η πιθανότητα μια λοίμωξη να σημειωθεί μεταξύ ευαίσθητων ατόμων που δεν έχουν ανοσία, μέσα σε μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα - είτε στο σπίτι, είτε μέσω άλλης στενής επαφής - για τα παιδιά υπολογίζεται στο 4,7% ενώ για τους ενήλικες η πιθανότητα ανέρχεται σε 17,1%.

Επιπλέον, η πιθανότητα λοίμωξης σε παιδιά, είναι στο 0,26, σε σχέση με την πιθανότητα στους ενήλικες άνω των 60 ετών.

Αναφορικά με τα κρούσματα σε μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, στο Περιστέρι ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντική επιδημία στη δομή υγείας, με αυξημένο κίνδυνο και και ευπαθείς ομάδες. Τρεις ασθενείς κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Ακόμα 17 άτομα του προσωπικού που βρέθηκαν θετικά, έχουν τεθεί σε καραντίνα, σε κατ' οίκον απομόνωση η εξέλιξη της υγείας τους παρακολουθείται. Ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωση πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα ώστε να μηδενιστεί οποιαδήποτε επαφή μεταξύ θετικών και αρνητικών ασθενών.

Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί, όχι μόνο οι εργαζόμενοι στην κλινική αλλά και οποιοσδήποτε νοσηλεύτηκε για οποιονδήποτε λόγο στην κλινική τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας. Σε όλους τους ασθενείς που ήταν αρνητικοί και παρέμειναν στην κλινική, θα γίνεται επαναληπτικός έλεγχος ανά δύο με τρεις ημέρες, ανάλογα με την ημέρα αιμοκάθαρσης ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή μελλοντικού θετικού κρούσματος. 

Παράλληλα δόθηκαν φάρμακα για προφυλακτική αγωγή στα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόοδο της νόσου, ενώ η διαδικασία της ιχνηλάτησης συνεχίζεται. «Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα - είναι σημαντικό καμπανάκι κινδύνου για όλους μας, είτε είμαστε στην πρώτη γραμμή, ακόμα περισσότερο, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η η αμέλεια δεν έχει κάποιο ιδεολογικό πρόσημο», κατέληξε ο καθηγητής.  

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ