Tι συμβαίνει λίγο πριν πεθάνεις;

Tι συμβαίνει λίγο πριν πεθάνεις; Facebook Twitter
1

Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει ένα μέρος από τα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα και στον εγκέφαλο ενώ πλησιάζει ο θάνατος, ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της διαδικασίας παραμένει μυστήριο. Νέο βίντεο του American Chemical Society, που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν το Χάλογουίν,  προσπαθεί να δώσει κάποιες απαντήσεις μέσα από τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι δημιουργοί του βίντεο επισημαίνουν ότι η εμπειρία του να βλέπεις ένα ανθρώπινο κυνηγητό σε μια ταινία τρόμου, είναι μια εμπειρία κοντά στην πραγματικότητα με την ίδια αίσθηση αδρεναλίνης και φόβου να ενεργοποιούνται και στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, και όπως αναφέρει ο Ιndependent, η λειτουργία του φόβου έχει ως στόχο να κάνει τους ανθρώπους να αντιδράσουν ή να φύγουν. Ουσιαστικά προειδοποιεί το μυαλό και το σώμα για το πρόβλημα, σε μια χημική διαδικασία που προτρέπει το σώμα να προσπαθήσει για την ασφάλεια του.

Οι αισθητηριακές πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος ενός ατόμου, διαβιβάζονται σε άλλες σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου και κάνουν αρχικά το άτομο να τρομάζει, ενώ στη συνέχεια ενεργοποιούν την αντίδραση της μάχης ή της φυγής.

Αν δεν μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το τσεκούρι του δολοφόνου, ή όποιον άλλον μας κυνηγά, αρχίζουμε να ουρλιάζουμε, σε μία διαδικασία που πηγάζει από διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου και εξυπηρετεί μια διαφορετική λειτουργία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κραυγές πηγάζουν από το ένστικτο και έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν άλλους ανθρώπους να αντιδράσουν και προφανώς να τρέξουν να τους βοηθήσουν.

Αν δεν βοηθήσει και η κραυγή και ο δολοφόνος με το τσεκούρι σας πιάσει, τότε έρχεται η ώρα του έντονου πόνου. Όταν σας τραυματίσει, ειδικοί νευρώνες που ονομάζονται nociceptors στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Αυτά συλλέγονται από τον εγκεφαλικό θάλαμο ο οποίος με τη σειρά του προσπαθεί να δώσει εντολή στον εγκέφαλο να κάνει ό, τι μπορεί για να σταματήσει η ζημιά που συμβαίνει.

Ακόμη και όταν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος, ο εγκέφαλος ίσως λειτουργεί για λίγο ακόμη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο εγκέφαλος φαίνεται να προσπαθεί να επανέλθει με έναν τρόπο που κανονικά θα έπρεπε να συνδέεται με τη συνείδηση.

Αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για τις μεταθανάτιες εμπειρίες, λένε οι επιστήμονες. Στη συνέχεια, έρχεται ο βιολογικός θάνατος. Και σίγουρα δεν είναι σαφές τι συμβαίνει από εκεί και πέρα ...

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια