Το στρες αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τους ήχους

Το στρες αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τους ήχους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Το στρες αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τους ήχους, όπως έδειξε νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια και υποστηρίζει πως τα στρεσαρισμένα ζώα παρουσίασαν μειωμένη αντίληψη των ήχων.

Είναι γνωστό πως το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές σε μελέτη, όταν εντόπισαν ότι έπειτα από μία εβδομάδα στρες τα ποντίκια παρουσίασαν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τον ήχο.

Κατά τη μελέτη, τα ποντίκια τοποθετήθηκαν σε σωλήνα για 30 λεπτά ώστε να επιτευχθεί ήπιο στρες. Έπειτα από μίια εβδομάδα στρες έγιναν μετρήσεις στα ζώα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS Biology», η ακουστική λειτουργία τους παρέμενε φυσιολογική. Ωστόσο, εντοπίστηκε ότι τα στρεσαρισμένα ζώα παρουσίασαν μειωμένη αντίληψη της έντασης των ήχων και μείωση των αποκρίσεων που προκαλούνται από τον θόρυβο. Η επίδραση του στρες στην επεξεργασία του ήχου αυξήθηκε με την επανειλημμένη έκθεση.

Μπορεί η μελέτη να αφορά στα ποντίκια, ωστόσο οι επιστήμονες, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Νεγκέβ στο Ισραήλ, σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως το επαναλαμβανόμενο στρες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στον κόσμο γύρω τους.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το επαναλαμβανόμενο στρες δεν επηρεάζει μόνο πολύπλοκα καθήκοντα, όπως η μάθηση και η μνήμη. Μπορεί, επίσης, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε καθημερινά ερεθίσματα», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM