Στον Ιάπωνα Γιοσινόρι Οσούμι το Νόμπελ Ιατρικής 2016

Στον Ιάπωνα Γιοσινόρι Οσούμι το Νόμπελ Ιατρικής 2016 Facebook Twitter
1

Το Νόμπελ Ιατρικής 2016 κέρδισε ο Ιάπωνας Γιοσινόρι Οσούμι για τις έρευνές του σχετικά με την κυτταρική αυτοφαγία, καθώς ανακάλυψε μηχανισμούς που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

"Τα ευρήματα του Οσούμι οδήγησαν σε μια νέα ιδεολογική δομή στην κατανόηση του πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενό του" σχολίασε σχετικά με την βράβευση η Επιτροπή. "Οι επιστημονικές ανακαλύψεις του άνοιξαν στον δρόμο στην κατανόηση πολλών φυσιολογικών διαδικασιών, όπως η προσαρμογή στον υποσιτισμό ή η αντίδραση στη λοίμωξη" σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. "Οι μεταλλάξεις των γονιδίων της αυτοφαγίας μπορεί να προκαλούν ασθένειες και η διαδικασία της αυτοφαγίας εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες», υπογραμμίζει η Επιτροπή Νόμπελ.

Ο Οσούμι γεννήθηκε το 1945 στην Ιαπωνία και είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο.

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο της κατηγορίας που απονέμεται κάθε χρόνο και μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 107 απονομές, ενώ συνοδεύεται και από αμοιβή περίπου 933.000 δολαρίων.

Πέρυσι το συγκεκριμένο βραβείο απέσπασαν τρεις επιστήμονες που ανέπτυξαν μεθόδους για την καταπολέμηση της ελονοσίας και άλλων τροπικών ασθενειών. 

Τα βραβεία Νόμπελ σε επιστήμες, λογοτεχνία και ειρήνη θεσπίστηκαν για πρώτη φορά το 1901 από τον εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία Alfred Nobel.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM